Асен, Митко и Розалия.

„В помощ на образованието на всеки ученик“ бе мотото на благотворителния празник в ОУ „Васил Левски“ в село Караджово, който събра средства за мултимедия

Асен, Митко и Розалия.

Синът им завършва 4 клас с шестица на националното външно оценяване по български език и с петица по математика, а дъщеря им ще бъде десетокласничка в Професионална гимназия „Ана Май“. И Митко, и Розалия са възпитаници на ОУ „Васил Левски“ в Караджово, които се справят повече от успешно с уроците и продължават образованието си. Една от основните причини да бъдат редовни в клас, са родителите им, които не само че не неглижират училището, а напротив – насърчават децата си да напредват и ги подкрепят. Това донесе на Асен и Надка Кочеви отличието „Семейство за пример“, което им бе връчено на благотворителния празник в ОУ „Васил Левски“ в село Караджово.

Събитието е традиционно за училището и се провежда под открито небе в първата събота на юли. Тази година инициативата, съчетана и с базар, мина под мотото “В помощ на образованието на всеки ученик”. За четиринадесета поредна година празникът събра ученици, учители, родители, жители на селото и приятели на училището в двора, където бяха изложени и изработените от децата творби за базара.

„Няма по-важно нещо от това децата да ходят редовно на училище“, казва Асен Кочев, който е горд с резултатите на сина си Митко, завършил с отличие началното си образование. Момчето участва и във всички извънкласни дейности, било е изключително инициативно и по време на онлайн обучението, затова получи отделна награда от тази на родителите си.

Асен работи в строителството, а съпругата му Надка не успя на присъства на празника, тъй като са приемно семейство и тя се грижи за едногодишно момченце. Затова пък редом до баща си бе дъщерята Розалия, която учи за моден дизайнер в Пловдив. Бащата твърди, че има доверие на момичето и не се страхува да я пуска да пътува. Нейната мечта е да има собствен цех за дрехи, а брат й Митко много се надява един ден да стане ветеринар, тъй като обожава животните.

В училището в Караджово се обучават деца от три етноса, които показаха впечатляващи умения пред публиката – като се започне от драматизацията на „Сливи за смет“ на първолаците, и се стигне до атрактивния турски танц и песента „Вълшебен ден“, позната от Детската Евровизия.

На специален щанд петокласниците и шестокласниците от клуб по приложни изкуства „Шарена магия“ с ръководител Наталия Куценко представяха изделията за базара, чиято кауза е набирането на средства за мултимедия. Кутията за дарения се пълнеше от продажбите на пана от природни материали, живописни платна и рисунки върху стъкло.

„Имаме още три класни стаи без мултимедия. Каузата ни е подчинена на идеята да осигурим още по-качествено обучение за всяко дете. Базарът ще продължи и в онлайн пространството, а закупените творби ще бъдат изпратени чрез доставка по Еконт. Тук учим учениците си, че успехът не зависи от етноса, социалния статус или мащабите на населеното място. Мечтите са двигател, а приятелството- гориво. Тук вярваме, че това, което помага на тях да продължат и завършат образование и да последват мечтите си, е професионализмът на преподавателите и любовта, с която ги даряваме“, обяви директорът Красимира Благоева.

Тя отличи седмокласниците, постигнали най-високи резултати на националното външно оценяване. Толга Тахир има 78 точки по математика и 64 – по български език. Решил е, че на първо място ще пише „Архитектура“ в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Щастлив със своите 75 точки по математика и 64 по български е и Деан Кичуков. Той пък ще посочи като първи желания специалностите в Националната търговска гимназия. Сред кандидат-гимназистите с добри резултати е и Джан Азис – 69 точки по математика и 58 – по български. Той е предпочел да учи „Програмиране“ в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Асеновград.

От 17 седмокласници, 11 завършват успешно. Красимира Благоева се надява останалите да се подготвят през лятото и да вземат поправителните изпити наесен, за да кандидатстват и продължат обучението си.

„Сертификат за успех 2021” от Училищното настоятелство бе връчена на Селен Наил Халил от 4 а клас, наградена за положения труд и позитивен пример. Тя е и носител на приза „Ученик на годината 2021“ на Община Садово. Грамота от ОУ „Васил Левски“ за професионализъм и постигнати резултати получиха и Мая Здравкова – старши учител в прогимназиален етап и класен ръководител на 7 а клас, както и Фатма Хабиб – старши учител в начален етап и класен ръководител на 4 а клас.

Директорът Красимира Благоева със седмокласниците.