Община Пловдив отново ще отпусне средства за програми за борба за затлъстяванията, за профилактика и лечение на гръбначните изкривявания и атопичен дерматит в училищата. Целта е да се намали броят на децата с наднормено тегло в общинските училища, за което ще бъдат отпуснати 69 500 лева. Още толкова трябва да гласуват общинските съветници на сесията на 16 януари и за ранна профилактика, диагностика и  рехабилитация на гръбначните изкривявания при подрастващите.

Програмата за намаляване броя на децата с наднормено тегло се реализира за поредна година и предвижда масов скрининг на 5000 ученици от 1 до 7 клас с цел подобряване на здравния статус или поне забавяне на възходящия тренд. За всяко дете, при което са констатирани проблеми, е изготвен график за посещение при кинезитерапевт и рехабилитатор. Учениците с тежка степен на затлъстяване са насочени за консултация при ендокринолог.  Наднормено тегло е констатирано при 18.9 на сто от момичетата, а процентът за момчетата е 16.5. За затлъстяване се говори при 10% от изследваните, като основната причина са липсата на двигателна активност, нездравословното хранене и фамилната предразположеност.

Програмата за ранна профилактика, диагностика и рехабилитация на гръбначните изкривявания също е за двугодишен период. Прегледите ще се извършват от специалисти на общинския център по спортна медицина. Целта е ранно откриване и прилагане на адекватно лечение на децата, при които се констатират изкривявания. В програмата са заложени прегледи на 5000 деца годишно. През 2019 година към ортопед травматолог са били насочени 38 деца.

Третата програма е свързана с атопичния дерматит – заболяване, което се наблюдава все по-масово при децата, а ако не се лекува своевременно, до 80% от пациентите развиват алергичен ринит или астма. Програмата се реализира от специалисти от Кожния диспансер и обхваща децата в детските градини. За тази дейност са нужни годишно 50 000 лева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.