Областната комисия по безопасност на движението с мерки преди началото на учебната година

Всички 17 общини в Пловдивска област и Областната дирекция на МВР са предоставили подробна информация за обезопасяване на училищата и детските градини преди първия учебен ден. Това съобщи зам.-областният управител Даниела Николова, която ръководи срещата на областния съвет по безопасност на движението. В него се включиха представители на общини, Държавната агенция по безопасност на движението, ОД на МВР, БЧК, Пътно управление, РЗИ, Окръжна прокуратура, Районната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението.

Според докладите районите около училищата и детските градини са обезопасени, така както е изискала областната управа: поставени са пътни знаци, освежени са пътните маркировки, светлинната сигнализация е в изправност, направени са предпазни ограждения, така че децата да не изскачат внезапно на улиците, обезопасени са входовете на учебните и детски заведения, направена е връзка директорите с цел подобряване безопасността на движението.

От Държавната агенция отправиха конкретни препоръки към общините и областните комисии по отношение на видимост, растителност и знаци. Съветът е при наличието на пешеходни пътеки, осветлението да е насочено към тях,  да се осветят добре и училищните дворове. Да се забрани паркирането пред училищата, а преградните съоръжения да са направени така, че да не се допуска внезапно изскачане на платното, а движението да е насочено само към вход-изход. От Агенцията препоръчват също да се обърне внимание създадени ли са условия за правилно пресичане на децата са до спирките на градския транспорт. Посъветваха също така да се обсъдят мерки да подобряване на вело- и пешеходното движение, заради ръста на ПТП с велосипедисти и пешеходци.

Даниела Николова съобщи, че Областна администрация ще се включи в инициативата „Един ден без жертви“. Областният управител Ангел Стоев ще участва в обучение по безопасност на движението в пловдивско училище.