Общината ще подкрепи дуалните паралелки, утвърдени в държавния план-прием за 2023/2024 година, с близо 50 000 лева. Предложението за отпускането на средства по общинската образователна програма е на зам.-кмета Владимир Темелков и ще се гледа на заседание на местния парламент на 7 декември. Паралелките са общо 14.

Най-голяма сума се пада на Професионалната гимназия по машиностроене. Училището ще получи 14 280 лева за четири паралелки по специалностите „Електрически превозни средства“, „Подемно-транспортна техника“, „Пътно-строителна техника“ и „Технология на машиностроенето“.

10 710 лева ще бъдат преведени на Професионалната гимназия по електротехника и електроника за “Електрообзавеждане на производството”, „Микропроцесорна техника“ и „Автоматизация на непрекъснат производства“. Същата сума получава Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“ за „Машини и системи с ЦПУ“, „Мехатроника“ и „Ремонт на летателни апарати“.

3570 лева са определени за Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване. Там дуалните паралелки са две половинки по специалностите “Мебелно производство” и “Тапицерство и декораторство”.

Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника ще бъде подкрепена със 7140 лева за две паралелки – „Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника“ и „Топлотехника“.

3570 лева получава СУ „Черноризец Храбър“ за дуална паралелка по специалност „Графичен дизайн“.

Идеята на общината е да подпомогне формирането на дуални паралелките и да стимулира обучението по търсените на пазара на труда професии.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.