Четвъртокласниците Петър Узунов и Демира Недева сигурни за олимпиадата в Кула Лумпур, благотворителен концерт събира пари за останалите класирани за Азиатската математическа олимпиада

blagotvoritelen koncert (1)

Община Пловдив и тази година подкрепя финансово математическите звезди Петър Узунов и Демира Недева за участие във финалите на Азиатска математическа олимпиада – AIMO в Малайзия. Четвъртокласниците за втори пореден път се класират за престижната надпревара. Миналата година те се явиха на същата олимпиада и донесоха медали. След като двете училища на Петър и Демира, съответно „Черноризец Храбър” и „Захари Стоянов”, отправили писмена молба с нужната документация и приложени медали, от Община Пловдив пак откликват и отпускат сумата от по 2000 лева за пътуването.

След като научили щастливата новина, Петър и Демира решили да благодарят и поискали среща със зам.-кметовете по образование и младежки дейности Стефан Стоянов и Георги Титюков.

„Вие ни давате криле, да реализираме мечтите си“, казаха децата, които се надяват догодина вече да са ученици в Математическата гимназия.

Общо 18 са мадалистите от школи „Математически звезди” с право да пътуват на световното състезание. Пет от децата са заявили, че ще се явяват на олимпиадата дистанционно от България, въпреки че това ще ги извади от крайното класиране. Трима ще пътуват за Сингапур, а останалите 10 се надяват да премерят сили с най-добрите в Малайзия. Сред тях са Петър и Демира, за които парите вече са осигурени.  Родителите на останалите също са подали документи с молба за финансиране до общината. Всички деца са изключително талантливи математици от различни пловдивски училища, които надграждат подготовката си в „Академия 21 век”. Пътуването на едно дете струва 2200 лева. По-малките ще трябва да заминат с поне един родител, а от това сумата набъбва двойно. От академията се надяват да съберат средства от благотворителна изложба, с която да платят таксата за участие на всяко дете, а тя е 100 долара.

„Целта е да съберем максимално голяма сума, за да подкрепим родителите”, обясни за „Уча в Пловдив” Снежина Станчева от „Академия 21 век”. Родители на деца, които посещават „Академия 21 век“ са дарили суми, с които подкрепят каузата. Възрастна жена донесла 100 лева от пенсията си.

Благотворителният концерт, който „Академия 21 век” организира, е на 9 юни на Римския стадион. Там ще бъде разположена благотворителната изложба на тема „Рим в Пловдив”, а в проявата ще се включат изявени в областта на математиката и изкуствата деца от цялата страна.

Парите за билети и такса участие трябва да бъдат събрани най-късно до 30 юни. Олимпиадата се провежда на 3 и 4 август. „Академия 21 век“ ще подари подготовката на децата за участие и ще финансира пътуването на един от преподавателите, който да наставлява децата.