Министърът на образованието Красимир Вълчев, зам.-министър Деница Сачева и зам.-кметът Стефан Стоянов на гости в ДГ "Мирослава", където се работи по Монтесори.

И ДГ „Марица” въвежда обучение по Монтесори. Просветният министър впечатлен от общуването между децата в „Мирослава”

21586362_1721836411456357_867731834_n

Общината оставя без промяна таксите за детска градина. Те се запазват 50 лева за всички групи. „Таксата е достатъчно социална”, заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов и добави, че в последните години са инвестирани достатъчно много средства за осъвременяване на базата. Въпреки  разпореждането на МОН таксите за децата в целодневните подготвителни групи тда са по-ниски от тези на децата между 2 и 4 години. 330 лева средно на дете се дава от държавния бюджет, така че следва 5 и 6-годишните да внасят по-ниски месечни такси, каза по време на посещението си в Пловдив през седмицата просветният министър Красимир Вълчев. За малчуганите в предучилищните групи държавата предоставяла по-висок стандарт, като в този за целодневните се включвали разходите за персонал, издръжка и закуска.  Министърът препоръчва таксите за 5 и 6-годишните да са на база разходите за храна.

В Община Пловдив всички деца плащат 50 лева месечно. 20 лева са постоянни, независимо дали детето посещава градината редовно или не. Останалите са на база присъствени дни. Децата от подготвителните групи в училищата не внасят такси. Според зам.-кмета Стоянов сумата от 50 лева покрива единствено и само храненето. Ако се направи корекция надолу, тя ще е за сметка на качеството или количеството. Що се отнася до учебните материали за подготвителните групи, те са безплатни.

Още една детска градина се присъединява към семейството на въвелите Монтесори обучение. Това е ДГ „Марица”, където вече е осигурено нужното оборудване и са обучени първите педагози. Така градините стават общо 6 – „Мир”, „Мирислава”, „Велимира”, „Буратино” и „Майчина грижа”. По време на визитата си в Пловдив министър Красимир Вълчев гостува на Монтесори група в „Мирослава” и остана изключително впечатлен от взаимоотношенията между децата. Учители обясниха, че за разлика от хлапетата в останалите групи, при тях цари толерантност и търпимост. Децата са по-спокойни и не се карат помежду си, няма конфликт за играчки. А когато някой наруши правилата, то с ръка на рамо се дава знак, че трябва да се поправи, обясниха педагозите. И добавиха, че децата са самоуверени, могат сами да взимат решения и трупат широка обща култура.

Две пловдивски училища са проявили желание да станат Монтесори и проявяват готовност за обучение на преподаватели. Това ще се случи от следващата учебна година, уточни Стефан Стоянов.