Билбордът от 2017 г., който рекламира проекта на новата модерна сграда на МГ.

„МГ ще се строи на етапи, не търсим мегаломански проекти, а оптимални с поглед към бъдещето“, каза зам.-кметът по образование Владимир Темелков

Билбордът от 2017 г., който рекламира проекта на новата модерна сграда на МГ. Вероятно ще остане мираж.

Община Пловдив ще обяви конкурси за проектиране на нови сгради на Математическата гимназия, ОУ „Княз Александър I“ и СУ „Св. Патриарх Евтимий“, обяви днес кметът Костадин Димитров след като в петък стана ясно, че по програма на МОН са одобрени пловдивски проекти за над 33 милиона лева по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини и училища.

„Математическата гимназия трябва да има свой дом, но трябва да се съобразим с възможностите. Много от големите проекти, които са били представяни в годините, са трудно реализуеми, защото надхвърлят мащаба. Ако очакваме, че МГ ще има басейн с олимпийски размери, спортна зала, кампус и аула, ние ще надхвърлим многократно средствата“, каза кметът.

Заместник-кметът по образование Владимир Темелков заяви, че конкурсите ще бъдат с по-малки срокове – от 30 до 60 дни. И че МГ ще се строи на етапи, тъй като отпуснатите 7,5 млн. лева са недостатъчни.

„В този конкурс очакваме да видим и за трите училища разпределения, фасади, местоположения на различните сгради, схеми, без визия. Интересува ни функционалността. Не мегаломански проекти, а оптимални с поглед към бъдещето“, каза Темелков.

Той бе категоричен, че отпуснатите над 33 милиона лева, са крайно недостатъчни, ще трябват още толкова, но „ние имаме добър приятел, който би ни помогнал за тези суми“.

По близо 4,5 млн. лв. са предвидени за нова ясла с 10 групи за деца от 10 месеца до 3 години в район “Южен” и друга с 8 групи в район “Тракия”. По 1 млн. лв. финансиране ще има и за две нови яслени групи в ДГ “Славей” в район Северен“, както и за  изграждане на помещения за две нови яслени групи към ясла № 18 “Вълшебно детство” в  район “Централен”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.