Стартът на обходите бе даден миналия септември в пловдивския квартал Столипиново и самият министър Красимир Вълчев обиколи три адреса.

Далеч сме от желания резултат за връщане и задържане на учениците, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев на среща с началници на РУО и сдружението на общините

Стартът на обходите бе даден миналия септември в пловдивския квартал Столипиново, когато министър Красимир Вълчев обиколи три адреса.

Съвместната работа на институциите по механизма за обхват и задържане на децата и учениците от предучилищна и училищна възраст има ефект, но сме далеч от желания резултат. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на национален форум днес. Взаимодействието при сформирането и работата на новите екипи, както и обмена на информация между тях през следващата учебна година обсъдиха представители на МОН, началници и експерти от РУО и представители на Националното сдружение на общините. От тази година Механизмът за обхват става постоянно действащ.

Започналата преди една година кампания по връщане на децана успя да издири и прибере обратно в клас 22 000 ученици, но около 1200 са спрели отново да посещават училище. 4500 са новите отпаднали.

„Важно е да оптимизираме работата и всяка образователна институция териториално да отговаря за обхвата на децата. Трябва да направим училищата териториално отговорни – да знаем във всеки район колко деца има и колко са обхванати“, посочи Вълчев. По думите му предстои въвеждане на показател за обхват, по който училищата да бъдат оценявани, а общините в бъдеще да бъдат стимулирани финансово.

Представителите на институциите обсъдиха възможностите за усъвършенстването на обмена на информация от различните бази данни, за да може по-ефективно да се проследява миграцията и напускането на децата на образователната система. Обсъдено беше включването на институциите в електронния обмен чрез Информационна система за реализация на механизма, както и контрола по издадените здравни бележки за извиняване на отсъствия на децата и учениците.

Идната сряда ще се проведе среща с дирекциите „Социално подпомагане“ и дирекциите на МВР в присъствието на премиера Бойко Борисов, на която ще бъдат обсъдени проблемите при действие на механизма.