15 на сто от абитуриентите или близо 8000 са заминали да учат в чужбина

Няма отлив, а даже ръст на желаещите за Великобритания, отчитат от форум „Световно образование”. И десетокласници се наредиха на опашка за консултации

dscf9625

Емигрантският поток по никакъв начин не води до отлив на кандидати, а напротив – очаква се дори ръст на желаещите да продължат образованието си зад граница. Това стана ясно днес на форум „Световно образование”, организиран традиционно от консултантска фирма „Интеграл” през октомври. Проблемът, с който обаче ще се сблъскат бъдещите студенти, избрали Германия, е намирането на квартира. Родителите били готови да платят депозит, но нямало свободни жилища под наем. Заради емигрантите да се уредиш с място да живеене се оказало изключително трудно. Общежитията винаги са били проблем за Германия. В големи градове като Берлин и Мюнхен шансът да получиш общежитие първата година е 1%, обясниха от „Интеграл”.

Представители на 36 университета и средни училища от Великобритания, Германия, Холандия, Дания, Швейцария, Франция, Гърция, САЩ и Американския колеж в България представиха възможностите за получаване на висше образование в елитните вузове.

Държавните университети в Германия предлагат безплатно образование, като обучението е и на немски, и на английски. Кандидатстването е по документи, с изключение на вузовете по изкуства и някои специалности, за които се изисква доказване на умения. Някои университети изискват заплащане на семестриална такса между 50 и 200 евро, в която се включва и ползването на градски транспорт.

Владеещите немски избират и австрийски университети. Висшето образование в тази страна е с вековни традиции – университетът във Виена е основан през 1365 година и е сред най-старите в Европа. Стандартът е близо до този в Германия. Месечните разходи за настаняване са около 300 евро. На студентите е разрешено да работят по време на следването. Техническият университет във Виена въвежда изпит по информатика, защото броят на кандидатстващите е повече от местата.

По последни данни 15 на сто от завършилите миналата година 53 000 зрелостници са заминали да учат в чужбина. Това включва всички европейски държави и САЩ. За новата учебна година очакваме 30% ръст, предимно за Холандия и Дания, каза Маргарита Варимезова от „Интеграл”.

dscf9622

Великобритания продължава да е дестинация номер едно, въпреки Брекзит. За тази приемна кампания условията ще се запазят, както досега, за догодина се чака официално становище на държавата.

Английското образование е предпочитано, защото местният език е английски и по-лесно се намира работа, защото разнообразието от предлагани специалности е огромно – има всичко за всеки. Критериите за прием са разнообразни и може да бъде намерен университет за хора с много висока диплома и с малко по-нисък резултат. Всяка част на Великобритания работи с различни такси. Шотландия е безплатното място, в Уелс – таксите са по-ниски от тези в Лондон, например, обяснява Варимезова.

И тази година бизнес и компютърни науки са водещите и най-търсени области от българските кандидати. Архитектура, интериорен дизайн, както и психология остават също в челните позиции. Тенденцията за устойчиво покачване на интереса от миналата година към специалности като компютърни игри и дизайн тази година се затвърждава. Сред по-интересните специалности, за които кандидатстват нашите младежи, са също политически науки, религия, конфликти и глобализация, азиатски търговски мениджмънт.  “Филм и телевизия” е една от специалностите, които предизвикват все по-голям интерес  за сметка на медии и пиар, към които се наблюдава известен отлив.

Традиционни страни за кандидатстванеса Холандия и Дания. Интересът към Холандия е завишен, въпреки леко завишената годишна таксата от 2400 евро. Нова дестинация е Гърция с американските университети, които имат представителство в Солун. Това е много удобно за наши студенти не само заради разстоянието, но и по-ниските такси и стипендии за успех. Франция продължава да се налага като дестинация, но бавно, тъй като по-малко кандидат-студенти владеят езика. Издръжката е по-евтина от Холандия и Дания, уточняват от „Интеграл” и добавят, че през втората година, ако студентът е взел всички изпити и има отлични резултати, може да кандидатства за социална стипендия от 450-500 евро месечно.

Общо около 600 младежи обиколиха щандовете, за да съберат информация за условията и учебните програми на представените университети. Абитуриентката от ЕГ „Иван Вазов” Елица Иванова с вълнение очаква резултатите от изпита IELTS, за да задвижи документите си за Великобритания. Десетокласничката от училище „Дружба” Йоана Сиракова все още не е избрала специалност, но със съученичките й решили да се ориентират по-навреме, за да имат време да решават.

Основният съвет към родителите бе да преценят добре семейния бюджет, за да не се окажат в ситуация, когато детето трябва да прекъсне след първата година, ако средствата свършат. Въпреки че повечето студентите работят, за да се издържат сами.