Преподавателите ще изпращат ежедневно преподадения материал, за да не не се допусне изоставане, каза директорът Веселина Карапеева

Обучение в облака организира Математическата гимназия за учениците от групата, която се върна вчера от Италия и бе поставена под 14-дневна карантина.

20 гимназисти от професионалните паралелки „Системно програмиране” и „Компютърна графика”, заедно с преподавателите Ваня Шипчанова и Хриси Плачкова, са изолирани в домовете си след двуседмичен стаж в Италия. Още при пристигането си снощи учениците и учителите са били незабавно прегледани и нито един не е имал висока температура или каквито и да било симптоми, свързани със заболяването. Но се налагат превантивни мерки, въпреки че не са били в опасния район в Италия, а в Сицилия. Децата са пътували от летището в София до Пловдив с организиран от училището транспорт.

Учениците са от 10, 11 и 12 клас и са били одобрени за участие по проекта „Нови хоризонти на професионална пригодност на IT специалиста към реалния трудов пазар”. Той стартира през юни миналата година и ще продължи до края на юни 2020 г. Поредният проект на гимназията по програма „Еразъм+” цели по-успешната реализация на учениците в сферата на IT сектора в България и ЕС. Гимназията е акредитирана по Хартата за мобилност в областта на професионалното образование и обучение.

Учениците ще получават актуалния учебен материал от преподавателите си всеки ден и, на практика, ще се води дистанционно обучение.

„Ние и сега работим в облака, така че не е нищо ново. Децата ще получават презентации и задания по специалните предмети, както и преподадените теми по български, математика и останалите дисциплини, по които е възможно. Психоза няма. Всички са спокойни, колегите също. Направихме бърза организация, тъй като препоръката е учениците да не излизат от къщи и да ограничат контактите си, да спазват отлична хигиена“, обясни за „Уча в Пловдив“ директорът на гимназията Веселина Карапеева. Тя е в непрекъснат контакт с родителите, на които е даден и телефон за директна консултация със специалист от Регионалната здравна инспекция.

След 14-дневната карантина ще бъдат организирани и индивидуални консултации с учениците, които имат нужда да наваксат учебен материал или да попълнят пропуските. И особено зрелостниците, на които предстои да се явяват на матури.