Във форума, който се провежда в Италия, участват над 80 представители на училища в Европа и САЩ

Как да се преосмислят моделите и политиките за изучаване на български език и литература зад граница и да се предложат нови учебни стандарти, програми и методики за обучение на децата, които посещават българските неделни училища в чужбина. Това е фокусът на практико-приложната конференция „Българските училища в чужбина – лаборатории за създаване на стандарти по български език като втори/чужд за деца и младежи“, която се провежда от днес до 28 октомври в Италия.

Във форума участват над 80 представители на училища в Европа и САЩ. В рамките на конференцията в Рим ще се проведат две кръгли маси с участието на представители от Министерството на образованието и науката, Пловдивския университет, Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, „Каритас” – България, Изпълнителната агенция за българите в чужбина и други. Във форума се включват и лектори по български език в чуждестранни висши училища.

Акцент по време на дискусиите ще бъде изготвянето на стандарти по български език за деца и младежи, родени и израсли в чужбина. Друга тема е мотивацията на семейства от български произход за включване на децата им в изучаване на български език, литература, история и география в неделните ни училища, както и работата с деца със специфични образователни изисквания и с деца, необхванати в училищната мрежа.

Посланикът ни в Рим Тодор Стоянов посочи, че неделните училища са най-българският символ зад граница и благодари на МОН за подкрепата.

Директорът на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН Наталия Михалевска поднесе приветствие от името на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов към участниците.

В рамките на конференцията, в Неапол ще се проведе творческа работилница за ползите от четенето и уъркшоп за учениците от БНУ „Родолюбие“ с поетесата Петя Кокудева в Центъра за усъвършенстване на преподаватели към университета „Ориентале“.