Видеото на 11-класника му донесе първа награда в национален конкурс за Космоса и бе представено пред научната общност в столицата

Проектът „ЕТМО” или „Обсерватория за следене на застрашаващи земята метеорити” донесе на 11-класника Димитър Фердинандов първа награда от националния конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”. Организатор на престижното състезание, което се провежда под патронажа на първия български космонавт Георги Иванов, е фондация „Еврика”. На официална церемония в Националния политехнически музей в София бяха отличени лауреатите, сред които и ученикът от ЕГ „Пловдив”, на когото бе присъден призът в най-авторитетното направление “Идеи за научни и технически експерименти”. Това му донесе шанса да представи авторския си проект пред научната общност и гостите на церемонията.

„Създаването на проекта бе провокирано от факта, че Земята е в риск от катастрофален сблъсък с космически тела, познати като астероиди. ЕТМО цели отстраняването на този риск. Става дума за съвкупност от сателити, разпределени в 3 хелиоцентрични орбити. Основните цели на проекта са изучаването на преминаващи в непосредствена близост тела, които биха могли да разкрият много тайни за развитието на Слънчевата система. Втора  цел е осигуряването на система за бързо реагиране при наличие на обект, застрашаващ Земята, а третата – подпомагане на изграждането на миньорски флот, който би спомогнал за бъдещото изучаване на дълбокия космос”, обяснява Димитър.

Това е четвъртото му поредно участие в конкурса. Всяко едно му носи отличия в различни категории. Амбициозният младеж благодари на фондацията, че създава условия младежите в България да творят наука и да се предизвикват всяка година с все по-амбициозни проекти. В тазгодишното издание са се включили 1200 ученици, проявяващи траен интерес към астрономическата наука.

„Вярвам, че твоето име ще се свързва с вдъхновено търсене на истините отвъд зримото и познатото”, поздрави ученика си преподавателят по физика и астрономия от ЕГ „Пловдив” Костадина Кацарова.