Видеото на 11-класника му донесе първа награда в национален конкурс за Космоса и бе представено пред научната общност в столицата

Проектът „ЕТМО” или „Обсерватория за следене на застрашаващи земята метеорити” донесе на 11-класника Димитър Фердинандов първа награда от националния конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”. Организатор на престижното състезание, което се провежда под патронажа на първия български космонавт Георги Иванов, е фондация „Еврика”. На официална церемония в Националния политехнически музей в София бяха отличени лауреатите, сред които и ученикът от ЕГ „Пловдив”, на когото бе присъден призът в най-авторитетното направление “Идеи за научни и технически експерименти”. Това му донесе шанса да представи авторския си проект пред научната общност и гостите на церемонията.

„Създаването на проекта бе провокирано от факта, че Земята е в риск от катастрофален сблъсък с космически тела, познати като астероиди. ЕТМО цели отстраняването на този риск. Става дума за съвкупност от сателити, разпределени в 3 хелиоцентрични орбити. Основните цели на проекта са изучаването на преминаващи в непосредствена близост тела, които биха могли да разкрият много тайни за развитието на Слънчевата система. Втора  цел е осигуряването на система за бързо реагиране при наличие на обект, застрашаващ Земята, а третата – подпомагане на изграждането на миньорски флот, който би спомогнал за бъдещото изучаване на дълбокия космос”, обяснява Димитър.

Това е четвъртото му поредно участие в конкурса. Всяко едно му носи отличия в различни категории. Амбициозният младеж благодари на фондацията, че създава условия младежите в България да творят наука и да се предизвикват всяка година с все по-амбициозни проекти. В тазгодишното издание са се включили 1200 ученици, проявяващи траен интерес към астрономическата наука.

„Вярвам, че твоето име ще се свързва с вдъхновено търсене на истините отвъд зримото и познатото”, поздрави ученика си преподавателят по физика и астрономия от ЕГ „Пловдив” Костадина Кацарова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.