Частните школи заплашват с протест, отказват да плащат данъци. МОН няма конрол върху тях, коментира министър Вълчев

Собствениците на образователни центрове, школи и и занимални излязоха с отворено писмо до здравния министър Костадин Ангелов заради заповедта му те да прекратят присъствените занятия за срок от две седмици. Такава противоепидемична мярка бе въведена за учениците от гимназиален етап и за студентите.

Собствениците на обучителни центрове настояват да бъдат обезщетени за периода, в който са възпрепятствани да работят с директна помощ, възлизаща на 80% от заплати и осигуровки на работещите на трудови, граждански и договори за управление, и 80% от наемите на помещенията, които използват. Освен това отказват да плащат данъци за периода, в който са затворени. Те са категорични, че заповедта ги обрича на фалит.

От Асоциацията на езиковите центрове в България категорично заявяват, че досега са спазвали стриктно всички предписания и противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването – в класните стаи децата са по едно на чин, на отстояние от 1,5 м, през определен период се извършва дезинфекция на стаи и коридори, влизането и излизането в класните стаи става без децата да се засичат и т.н.  При нито една от проверките на РЗИ не са откривани нарушения.

„Разрешението да извършваме своята дейност е от ключово значение, за да запазим бизнеса си, създаден с изключителна любов, отдаденост и граден с години. Не са за подценяване икономическите загуби, които търпим. Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата (от 4 до 10 деца). Спазваме хигиенните норми. Всички цитирани изследвания до момента не посочват децата като разпространители на вируса“, пишат в писмото до министъра собстнениците на школи.

А от Асоциацията на езиковите центрове настояват: „Искаме да ни бъде дадена възможност да съществуваме и да изпълним ангажиментите си към десетките хиляди наши клиенти – а нашите клиенти са децата на България. И ако управляващите  не се интересуват от един частен бизнес, пък бил той и образователен, нека поне се загрижат за бъдещето на българските деца.

Нашата работа, от която, между другото, си изкарват хляба хиляди български учители, се оценява всяка година – и то напълно обективно – от най-престижните образователни институции в Европа и света.  А оценката, всъщност, са хилядите възпитаници на езикови центрове в България, приемани всяка година да следват в Кеймбридж, Оксфорд, Станфорд, Харвард и десетки други топ университети в света. Приети там благодарение на изключителното ниво на знания, показано на изпитите за сертификати на Cambridge Assessment English, IELTS, TestDaF, DELE и т.н. А тези знания, в огромната си част са придобити в сферата на т.нар. неформално образование – частни езикови и изпитни центрове, школи и занимални“.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че до дни ще се срещне с представителите на частните школи, занимални и езикови центрове.

„Ако занималните в училище са продължение на учебния план и са част от учебния процес, то частните школи не подлежат на регулация от МОН“, заяви министър Вълчев.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.