Частната езикова гимназия и ЧОУ „Бъдеще“ почетоха основателя си с есета и рисунки, стартира приемът за новата учебна година

Почетен знак в памет на патрона си – инж. Стоян Сариев, учредява образователният комплекс, който носи името на изтъкнатия предприемач. Отличието ще бъде връчено през май на зрелостник за изключителни заслуги и високи резултати. Това стана ясно на днешния патронен празник на Частна езикова гимназия „Стоян Сариев“ и ЧОУ „Бъдеще“, който се проведе на открито на едно от новите футболни игрища при спазване на противоепидемичните мерки.

До портрета на инж. Сариев бяха подредени рисунките на децата, които се включиха в конкурса на тема „Моето училище“, а участниците в надпреварата за есе прочетоха защо обичат своя клас. „Всички сме приятели, учим и празнуваме заедно“, казва 6-класничката Анна. Виктор си спомни, че е дошъл в това училище заради най-добрия си приятел, но тук срещнал много такива и „още толкова интересни неща“. Дара от 4 а клас обобщава, че „това училище е мястото, където можеш да градиш своето бъдеще, изворче на знания, което никога не пресъхва“. Лара Сариева припомня, че преди години със съучениците си посадили дръвче, за което и до днес се грижат и което расте заедно с тях. „За нищо на света не бих заменила моя клас с друг“, категорична е сестра й Ема Сариева.

„Човек е жив, докато е жива паметта за него. Днес честваме щедър, добър и успял човек, какъвто беше инж. Сариев, който с делата и думите си остави след себе си надежда“, обърна се към учениците, учителите и родителите директорът на образователния комплекс Светла Тошкова. През 1995 г. той основава първото частно училище на територията на Пловдивска област. 10 години след създаване на езиковата гимназия проектът се разширява с основно училище за ученици от 1. до 7. клас. ЧЕГ „Стоян Сариев“ е със статут на иновативно училище. Акцент в ежедневната програма е и спортът, като за целта са изградени модерни зали и игрища за тенис на маса, тенис на корт, футбол и др. На финалите на Световните ученически игри в Китай през 2019 г. отборът на ЧЕГ „Стоян Сариев“ спечели първо място и правото да представлява България. Образователният комплекс има „Златен печат“ за Европейски мениджмънт в образованието от Съвета на европейската научна и културна общност.

На националното външно оценяване през 2020 г. и за 2021 г. училището е в топ 10 за Пловдив и областта. ЧЕГ е изпитен център на Кеймбридж за Южна България. 90 на сто от завършилите продължават образованието си в престижни български, европейски и американски университети.

До дни стартира кампанията за учебната 2022/2023 г. И тази година е обявен безплатен прием за първи, пети и осми клас – по двама ученика в паралелка.