dav

Съоръженията са с най-висок клас трева от Германия и холандска подложка, ще се ползват както от учениците, така и от спортни клубове и школи

 

Две модерни футболни игрища с размери 20:40 изгражда за предстоящата учебна година образователен комплекс „Стоян Сариев“. Съоръженията са с най-висок клас трева от Германия, а подложката е от Холандия. Осветлението навсякъде ще е над 350 лукса. В момента се извършват довършителни дейности, тъй като край тях се предвижда обособяването на мини парк, където децата могат да се подготвят за тренировка, да наблюдават среща или просто да отдъхват. Официалното откриване ще бъде на 15 септември с първия училищен звънец.

В плановете на ръководството на училището е и нов тенис корт със синя полиетиленова настилка.

Преди три години образователният комплекс откри първата си мултифункционална спортна зала, а миналата година отвори врати и втората.

„Това са придобивки, от които могат да се ползват децата и младежите от целия град. Щастлив съм, че през последните три години в залите тренираха 11 детски отбора. Надявам се откритите игрища също да се харесат, защото са изключително модерни, и могат да бъдат наемани от различни спортни клубове и школи. Амбициите ни са да домакинстваме и турнири“, обясни управителят Георги Сариев.

Инвестицията в спортни съоръжения от страна на ръководството на училището никак не е случайна. Възпитаници на Частна езикова гимназия „Стоян Сариев“ са европейски шампиони по тенис на маса, има състезатели с впечатляващи успехи по плуване, картинг, спортна гимнастика и тенис на корт. Ученици от гимназията станаха републикански шампиони по тенис на маса на държавното първенство за юноши до 18 години през април т.г. Пловдивчани спечелиха първи места в дисциплините индивидуално юноши и смесени двойки.  Девойките на СКТМ “Стоянстрой” също взеха шампионска титла и завоюваха призови места на първенството.

„Спортът развива дисциплина, отговорност, целеустременост, уважение към треньор и учител. Неслучайно приемаме изявени деца в областта на спорта, които се обучават при нас безплатно“, пояснява Георги Сариев.

От есента в училището ще има и скаутски клуб след присъединяването към Световната организация на скаутското движение. Той също е отворен за всички деца от града. Вече са обучени първите учители, които ще ръководят клуба, а част от проявилите интерес да се присъединят са минали подготовка на лятна академия “Синьо лято” в Международен детски и младежки център “Хелиос”.

В момента тече кампанията за прием в ЧОУ „Бъдеще“ и ЧЕГ „Стоян Сариев“. Има единични свободни места за безплатно обучение в трети, четвърти и шести клас, благодарение на частичното държавно финансиране. Образователният комплекс е утвърдил критерии за прием: дете с таланти в областта на спорта, изкуствата или науката, деца с обучителни трудности или такива, чиито братя или сестри са записани или завършили училището. 100% безплатно могат да се обучават също деца без един или двама родители, на служители, работещи на първа линия в сферата на образованието, здравеопазването и МВР, близнаци и тризнаци.