Пловдивското предложение е за изработване на програма за квалификация на учителите от училище „БулгаринА”в Пескара и създаване на видео уроци в помощ на обучението по български, история и география

Възможности за сътрудничество и партньорство бяха обсъдени на среща между ръководството на Частно основно училище „Бъдеще“ , Частна езикова гимназия „Стоян Сариев“ и Надежда Славова от училище „БулгаринА“ в италианския град Пескара. Българското неделно училище е част от мрежата образователни институции зад граница, чиято цел е да съхраняват българския език, култура и традиции. Асоциацията на българските училища в чужбина проведе своята годишна конференция в Пловдив в края на юли. Тогава министърът на образованието Красимир Вълчев представи и националната програма за партньорство между български и неделни училища на МОН, а премиерът Бойко Борисов обеща финансова подкрепа. Програмата ще има за цел да популяризира родното образование и да установи постоянно партньорство с България. Неделните училища са близо 400. Обхванатите деца в тях са над 30 000.

„Нашето предложение към колегите от Пескара е да се изработи програма за квалификация на учителите и да се създадат видео уроци в помощ на обучението по български език и литература, история и география”, каза управителят на образователен комплекс „Стоян Сариев” – Георги Сариев.

Директорът Светла Тошкова е на мнение, че неделните училища съществуват благодарение на учителите и родителите, чиято цел е за да запазят българското езиково и културно наследство.

Комплект учебници за първи клас пое към Италия като подарък от ЧОУ „Бъдеще“ за най-малките възпитаници на училище „БулгаринА“. По повод откриването на учебната година на 22 септември в Пескара, учениците от ЧОУ „Бъдеще” ще поздравят новите си  приятели с български стихотворения и песни.