ЧЕГ „Стоян Сариев“ и ЧОУ „Бъдеще“ ще приемат безплатно 20% от учениците в първи, пети и осми клас

Езикова гимназия „Стоян Сариев“ и Основно училище „Бъдеще“ са одобрени от МОН и включени в системата на държавно финансиране на частните училища. Това става ясно от списъка на частните учебни заведения, които от началото на тази година ще вземат средства за издръжка на учениците си по подобие на децата в общинските и държавните школа.

„От септември 2021 година ще приемаме безплатно 20% от учениците в I, V и VIII клас, а за всички останали таксите ще бъдат намалени“, коментира директорът Светла Тошкова.

Дебатите дали частните училища и детски градини да могат да получават държавна субсидия се водиха бурно години наред. Подобна възможност бе дадена с приетия  нов Закон за предучилищното и училищното образование, а реално право на държавни пари частните учебни заведения получават от 1 януари 2018 г.

Желаещите трябваше да кандидатстват пред просветното министерство в срок до 2 ноември. На одобрените за държавни средства се поставя условието да приемат 20% от учениците си безплатно, вкл. деца с изявени дарби и специални образователни потребности. Кои деца ще се освобождават от плащане, ще решава съответното училище.