Министерството на образованието и науката ще създаде нов тип професионална квалификация – специалист по ранно детско развити в детските ясли. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. Преди два месеца беше създадена междуведомствена група с представители на здравното, социалното и образователното министерство с фокус върху работещите в яслите специалисти.

Министър Цоков беше категоричен, че детските ясли няма да бъдат ликвидирани като институция, а ще се развиват в посока на това да осигуряват допълнителна помощ за развитието на децата от 0 до 3-годишна възраст. Идеята е да се прехвърлят от Министерството на здравеопазването към МОН. Работи се изготвяне на промени в законодателството, за да може детските ясли да бъдат институцията, която дава цялостна подкрепа за развитието на децата в най-ранна възраст.

Ще се увеличи и броят на медицински сестри в яслите, както и на специалистите, завършили педагогика. Според Цоков със създаването на новата професия медицинските сестри ще получат важна подкрепа в лицето на помагащите им специалисти.

С университетите се обсъжда създаването на такава специалност, която да даде добавена стойност на работата в детските ясли. Работим по това тя да влезе като професия в списъка с професиите.

“Особено тези деца, които са родени в пандемията и са престоявали вкъщи – имат сериозни потребности, свързани с емоционалната им интелигентност и развитие”, подчерта Галин Цоков.

Следващата седмица в МОН ще има работна среща по темата. Министерството вече подготвя промяната, която трябва да бъде разписана от премиера Николай Денков в рамките на този месец.

 

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.