Тестовете за 7 и 12 клас по формата на външното оценяване

images

Областно състезание по български език “Св. Иван Рилски” ще проверява грамотността на учениците и знанията им по литература, а тестовете за 7 и 12 клас ще са по формата на националното външно оценяване и зрелостните изпити. Престижната надпревара под патронажа на Института по български език и областната управа под тепетата се организира за 12-а поредна година за ученици от 2. до 12. клас.

Заявки за участие се приемат до 27 ноември в СОУ “Черноризец Храбър”. Кандидат-гимназистите и зрелостниците ще работят върху тестове, които са идентични с тези на външното оценяване и матурите, но без преразказа с дидактическа задача и без 41-ви въпрос, който изисква съставяне на аргументативен текст. Те ще могат да пробват уменията си да преразказват и съчиняват на извънредния етап на състезанието през февруари. Резултатите ще бъдат обявени на 22 декември.  Класираните на първите три места ще поучат награди. Ще има и генерално класиране след втория етап на състезанието  през април.

„Типовите грешки са членуването, бройните форми, запетаите, пунктуацията. Прави впечатление, че доста ученици не четат с разбиране условията на задачите и текстовете и не ги осмислят. Всъщност най-трудно им е да съставят теза. Новото, което трябва да осмислят в 7 клас, е сложното съставно и сложното смесено изречение, тъй като има особени случаи в употребата на запетаята. Учителят не може да научи всички по един и същи начин. Кой как ще се представи и каква оценка ще получи, зависи от възможностите и от мотивацията му”, коментира организаторът на състезанието Маргарита Николова, автор на помагалото „11 стъпки към успеха”. Преподавателката по български език е категорична, че ако детето е мотивирано, внимава в час и учи сериозно вкъщи, може да се справи и само без частни уроци. „Не може да научиш този, който не иска да бъде научен”, убедена е от практиката си Николова и добавя, че часовете по език в 5 и 6 клас трябва да се увеличат.

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. „Типовите грешки са членуването, бройните форми, запетаите, пунктуацията. Прави впечатление, че доста ученици не четат с разбиране условията на задачите и текстовете и не ги осмислят.
    Общо взето – грамотността,интелигентността, концентрацията и осезанието ги няма…к’ви запетаи, к’ви пет лева бе??!!!

Коментарите са затворени.