Учениците от 5 до 12 клас, които от днес трябваше да се върнат в класните стаи, остават на онлайн обучение още 2 седмици от утре. Това съобщи областният управител Дани Каназирева след проведеното днес заседание на Областния кризисен щаб. Тя обясни, че решението било взето трудно и след известен спор.

“От една страна мерките не могат да засягат по този начин децата, държим ги вкъщи повече от три седмици. Всеки пита какво ще се случи ако ги пуснем за още две, но лекарите и болниците изнемогват“, коментира Каназирева.

Д-р Сийка Димчева от Регионалната здравна инспекция обясни, че ситуацията остава непроменена и в последните четири дни задържаме тенденциите – на 670-675 на 100 000. Именно задържането на скока от заразени бил и основният аргумент да се удължи престоят на учениците вкъщи.

“Аз гласувах “въздържал се”, заяви обаче началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова и изреди мотивите за това свое решение.

„Министерството на образованието предостави няколко възможности за превключване. От друга страна аз не съм медицинско лице и в голяма степен приемам мотивите и подкрепям на първо място здравето, но вече се притеснявам на кое място е образованието. Надявам се, че това решение е правилно и ще доведе до намаляване на случаите и до справяне на областта със ситуацията”, каза Киркова.

По повод действията на учителите, които са против връщането в клас и изразиха мнението си с онлайн петиции – в областта, и ултиматуми в Асеновград, Киркова обясни, че решението за подготвяне на графици за редуване до Коледа е било обявено още в средата на миналата седмица. РУО не е било информирано за съпротива, освен през медиите. А и при наличие на такива настроения училищата имат възможност да вземат локално решението за превключване онлайн по създадените за това регламенти.

Дани Каназирева на свой ред увери, че уважава мотивите й, че задържане в режим онлайн ще рефлектира и върху здравето на учениците. Но не е време за противопоставяне на лекарите срещу всички останали.

Сред новите случаи, положителни на Ковид-19, са двама начални учители от Сопот и община Марица, наложена е карантина на контактните. В три детски заведения в общините Пловдив, Раковски и Марица  са заболели двама  учители и една медицинска сестра. Две групи са под карантина, както и контактният  персонал.

Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.