Губернаторът и митрополит Николай откриха учебната година в СУ „Кирил и Методий”

15092017-01-000

Областният управител Здравко Димитров и пловдивският митрополит Николай изнесоха импровизиран открит урок за безопасно движение. Те показаха на първолаците как да преминават правилно по пешеходните пътеки. Хванали деца за ръка, владиката и губернаторът пресякоха пешеходната пътека, която се намира пред входа на училището. Заръките за малчуганите бяха да се оглеждат многократно и да пресичат с вдигната ръка, за да може шофьорите да ги виждат по-лесно.

Показното се случи след откриване на учебната година в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. На официалната церемония присъстваха още секретарят на Държавната комисия по безопасност на движението по пътищата Алекси Кисяков, началникът на пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев,  кметът на район „Западен“ Димитър Колев.

Директорът на училището Таня Николова подчерта, че след корекция в нормативната уредба в училището е реализиран прием по професия „танцьор”, каквато паралелка има само в още една гимназия в страната.

Владиката отправи молитва за благоденствие и просперитет за всички праведни християни, които се учат цял живот. Областният управител пожела на учениците да бъдат здрави и търпеливи. Дядо Николай не пропусна да отчете факта, че все още в българските училища няма часове по религия, където децата да се учат да бъдат добри и праведни, и изрази желанието си за поправяне на тази грешка от страна на законодателната власт. Речта си той завърши с призив към всички присъстващи да бъдат достойни последователи на светите братя Кирил и Методий.

Откриването на учебната година продължи с музикални изпълнения на талантите от училището и с предаване на ключа на знанието от по-големите на първолаците. Най-малките бяха посрещнати с традиционната питка, а на влизане в класните стаи преминаха през арка с цветя.