Учениците от Дълго поле разгадават шифри и задачи, пращат sms без грешки на учителя по български в „Еscape school“ или „Бягство от училище“

Звънецът отбеляза началото на „Бягство от училище” точно в 14.15 часа. Участниците се разделят на два отбора – пети срещу шести клас и започва оспорвана битка. В случая обаче съвсем не става дума за реално бягство от часовете, а за приключенската игра „Еscape school“, в която се впуснаха учениците от Обединено училище „Хр. Ботев” в Дълго поле. Популярното в цял свят съревнование е познато още като “стая с пъзели” или “намиране на изхода”. Играчите решават серия загадки, като използват улики, намеци и стратегии за постигане на целите. За определено при старта време те трябва да разкрият тайната на ключа към изхода.

Идеята да провокира учениците да се впуснат в това предизвикателство е на преподавателя Силвия Богданова, която го подготвя и реализира с помощта на 7-класниците. Загадките се състоят основно от логически пъзели, като например исторически и географски въпроси, математически последователности или различни видове кодиране, точно както е във видеоигрите. Местата за бягство включват скрити предмети, екипна комуникация, броене, забелязване на нещо очевидно в стаята, използване на предмет по необичаен начин, заместване на символи с ключ, търсене на обекти зад изображения, математически операции, идентификация на шаблони, шифри и дори задачи, свързани с правописа и пунктуацията на българския език.

„Реалната игра се превърна в първата училищна кампания за евакуация от сградата в рамките на определените за тази цел 60 минути.  Основното правило е децата да не се втурват да обръщат всичко, а последователно и методично да откриват загадките. Когато ги отгатват, те ги водят до следващата, докато достигнат до обезвредяване на бомбата. Покрай тях има координатори, които следят за спазването на правилата и ако някой ги наруши, подлежи на дисквалификация”, обяснява Богданова.

На първия етап трима участници от всеки отбор са заключени в стая, а капитанът и още двама негови помощници отгатват 10 на брой логически задачи. В отговора или в самата загадка е скрит 13-цифров код за отключване на катинар и освобождаване на останалата част от отбора. При затруднение в отговора на задачата има жокер. Ако състезателите решат да го ползват обаче, се намалява времето им за игра с 5 минути.

При втория етап всеки член на отбора трябва да се насочи за скрити загадки, без да търси безразборно, защото всички са свързани.  След разгадаването им учениците получават указание да сглобят част от мисъл и да я изпратят като sms на учителя по български език Васил Тянковски, естествено без пунктуационни и правописни грешки. Ако е изпълнено изискването, той пуска отговор „да“ и те преминават на следващия етап.

На сглобената вече мисъл има написани цифри, които при правилна подредба разкриват 8-цифров код. След като се подредят думите в правилната последователност, се откриват символи от морзовата азбука. Тук от учениците се изисква да намерят в Уикипедия морзова азбука на кирилица, за да открият 5-буквена дума – шифър за обезвредяване на бомбата.

„Тази игра разкрива потенциала на децата, свързан с концентрация и координация, чувство за екипност, приятелство и сътрудничество. Чрез нея те развиват своите речеви умения, като се учат да описват размери, форми и позиции. Но най-вече се забавляват и вдъхновяват”, обяснява Богданова. Всеки си тръгнал доволен, че е участвал в това изключително забавление и е станал част от реалната ролева игра, която учи как да се справяш с предизвикателствата в живота.