От днес до 13 октомври в Трявна се провежда работна среща на членовете на Съюза на работодателите в системата на народната просвета под мотото: “Водени от времето, водим образованието”

Не се налага увеличаване на броя на извинените отсъствия на учениците по домашни причини. Такова е мнението на МОН и Министерството на здравеопазването по повод предложението на Съюза на работодателите в системата на народната просвета за ръст на заложения до момента лимит от 3 дни, които извинява класният ръководител, и още 7 – за които се произнася директорът.

Според Съюза в условията на пандемия класният е добре да извинява поне 15 дни – за случаите, когато дете е върнато от училище с леко неразположение, а родителят работи дистанционно от къщи и е по-удачно ученикът да остане у дома, вместо да се смеси с потока болни пред кабинета на джипито.

Предложението е обсъдено между социалните партньори на работна среща в МОН в присъствието на министър Красимир Вълчев, зам.–министри на МОН и МЗ, синдикати, двете работодателски организации на директорите, представител на сдружението на родителите за безопасно образование.

На този етап остава досегашното положение. На следващата среща ще бъдат поканени и представители на общопрактикуващите лекари.

Участниците са се обединили около необходимостта за стриктно носене на маски в общите части на училищата, за спазване на дистанция между учениците, за прилагане на мерките за дезинфекция и хигиена в училище. Маските се препоръчват и по време на провеждането на часовете по профилирана подготовка в 11 клас, когато има два  или повече класа.

От днес до 13 октомври в Трявна се провежда работна среща на членовете на Съюза. Тя ще мине под мотото: “Водени от времето, водим образованието”. Колективният трудов договор, вътрешните правила за работни заплати и механизмът за определяне възнагражданията на директорите, възможностите за уязвимите групи в училище, обучението в електронна среда, вътрешноучилищната квалификация и промените в образователното и трудово законодателство са темите, по които ще дебатират участниците във форума. Ще бъдат обсъдени и новостите по програма “Еразъм+”.

Отсъствията на децата от подготвителните групи – 5 и 6-годишните, по семейни причини ще бъдат увеличени от 10 на 20 за настоящата учебна 2020/2021 г. Това става с преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 5 за предучилищното образование, обнародвани в Държавен вестник на 2 октомври. Отсъствия на малчуганите в задължителна предучилищна възраст по семейни причини са допустими след писмено уведомяване от родителите в срок, който е определен с правилника за дейността на детската градина или училището, в което хлапето се обучава.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.