Тази гледка отпреди години, остава в миналото. Т.нар. стена на плача или на радостта от тази година няма да фигурира.

Становище на Комисията за защита на личните данни не позволява списъците да са публични. Учениците ще проверяват разултатите си в сайта на МОН

Тази гледка отпреди години, остава в миналото. Т.нар. стена на плача или на радостта от тази година няма да фигурира.
Тази гледка отпреди години, остава в миналото. Т.нар. стена на плача, или на радостта, от тази година няма да фигурира.

За първи път списъците с имената на приетите в гимназиите няма да бъдат обявени публично. Днес трябва да бъдат оповестени резулатите от първо класиране за профилираните и професионалните училища, а записването започва от утре. Заради постъпили жалби обаче, от Комисията за защита на личните данни са разпоредили информацията за децата да не бъде залепяна, както досега, в училищата центрове. Всеки може да провери къде е класиран в сайта на МОН, като въведе входящия си номер, както стана с оценките от националното външно оценяване.

Ако някой родител или ученик иска да види списъците и лично да се увери на кое място се е подредил, може да го направи при директора на училището, в което са подадени заявленията за кандидатстване, обясни председателят на комисията за прием Рангел Райчев.

Той добави, че 327 деца успешно са издържали изпитите по български и математика, но не са кандидатствали. Най-вероятно това са ученици от Спортното или такива, които възнамеряват да продължат обучението си в училищата по изкуства, Духовната семинария и частните гимназии.

2744 е общият брой на класираните, като 150 са от други региони. След съкращаването на 9 паралелки на първо класиране, броят на местата е 2884.  140 са свободните места за второ класиране, което ще бъде обявено до 4 юли.