Ученици и учители ще почиват само по време на Великденските празници, обсъжда се вариант съботите да има занимания по интереси, музика, рисуване и спорт

Учениците няма да имат пролетна ваканция, ще почиват само по време на великденските празници. Дните от предварително планираната ваканция от 13 до 16 април ще се използват за консултации, компенсиране на пропуските и занимания по интереси. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди очакваното удължаване на извънредното положение. По думите му организираните занимания с децата ще допринесат и за по-стриктното спазване на карантината.

Обсъжда се вариант съботните дни да бъдат използвани за занимания по интереси, музика, изобразително изкуство, спорт, както и за психологическа подкрепа. Предстои създаването на Национален виртуален център, в който училищни психолози ще осигуряват подкрепа.

Децата със затруднения в обучението, както и тези 11 процента, които не са обхванати в електронната форма, ще отучват през юни и през юли, каза министър Вълчев. Той подчерта, че това се е случвало и досега, когато някой не е учил достатъчно през учебната година. Обсъжда се да има повече занимания по интереси илетни занимални. Те ще се ръководят от възпитателите, които към момента не са особено ангажирани в дистанционното обучение. По думите на министъра болшинството от родителите ще са стопили отпуските, семейният бюджет ще е изтънял, така че е добре да има възможност децата да уплътнят времето си в училище.

Относно уроците от разстояние министърът заяви, че няма единна организация, но тя и не може да бъде създадена в такъв кратък период.

“Отказвайки се от единната организация, няма да имаме единно отучване”, уточни Вълчев.

За пореден път той благодари на учителите и родителите за това, че се случва обучението в електронна среда. По думите му въпреки трудностите, има обмен на практики и взаимопомощ в системата.