dav

Няма да има глоби за училищните директори и за учителите при неносенето на маски от учениците, но школските шефове са отговорни за противоепидемичните мерки и организацията на дейностите с цел предотвратяване на разпространението на коронавирус в училищата. Това стана ясно след среща на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Министерството на образованието и науката, на която директори на училища, социалните партньори, представители на МОН, МЗ и РЗИ обсъдиха дали ще има глоби за училищните директори и за учителите, ако учениците не спазват противоепидемичните мерки и не носят лични предпазни средства в училищата. Срещата бе предизвикана след предупреждение на здравните власти, че ще се налагат глоби до 2000 за директор, допуснал ученик без маска в училище.

„Глоби ще има само за системни нарушения и при неспазване на направени предписания. Нито една здравна инспекция не издава веднага глоби на директорите без да е преминало през предписания за изпълнения на определени задължения на училищата“, обясни зам.-здравният министър Светлана Йорданова.

На срещата се разбра още, че здравните инспектори ще правят внезапни проверки, както и по сигнал, но не и за неносене на маски от учениците. Участниците в дебата се договориха да работят за превенция на COVID-19 в училищата и градините и да не допускат злонамерени действия в образователните институции.

„Няма директор, който да не следи в момента стриктно за хигиената, за дезинфекцията и за максималната отдалеченост между учениците. Най-малко по десет пъти на ден им се повтаря  да слагат маски в училище. И за тях няма да има санкции, но е добре всички ученици да се предпазват, за да защитят своите учители и по-възрастни роднини”, коментира Диян Стаматов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.