След като миналата учебна година бяха пребазирани заради ремонти, ученици и учители се завърнаха в модернизирани класни стаи

След едногодишна пауза Националната търговска гимназия и Професионалната гимназия по битова техника дадоха старт на новата учебна година днес в своите сгради. И двете училища претърпяха основни ремонти със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“. През миналата учебна година учениците от двете училища бяха пребазирани, докато модернизацията.

„Изпълнени бяха мерки за енергийна ефективност в централната сграда и  учебните работилници, частичен ремонт на покривите на трите сгради, подмяна на електроинсталацията и осветителните тела в централната сграда. Изградена е система за пожароизвестяване, извършен е и цялостен вътрешен ремонт в централната сграда и учебните работилници. Щастлива съм, че започваме своята 60-годишнина в изцяло реновирана сграда“, каза директорът на ПГ по битова техника Гергана Георгиева. Що се отнася до дворното пространство, там е подменено осветлението и е направена вертикална планировка, изградени са и две спортни площадки.

Топлоизолация, подмяна на ВиК и елинсталацията, цялостен вътрешен ремонт на стаи и фоайета, на спортната площадка и фитнес залата са направени в Търговската гимназия. Сградата на училището, построена през 1926 година, е паметник на културата от местно значение.

„Сградата е запазена в автентичния си вид след реновирането. Създадени са условия за достъп на хора със специални потребности. Имаме е ново оборудване и обзавеждане на кабинетите“, каза директорът Веселка Цекова.

Припомняме, че миналата година ремонти по ОП “Региони в растеж” бяха извършени в ПГАСГ “Арх. Камен Петков”, ПГТ „ Асен Златаров“ и ПГТСТ „Гоце Делчев“.