В Пловдив програмата стартира от АМТИИ, пътната карта на събитията включва открита катедра, представяне на книга с интервюта,  фотоизложба, фолклорен концерт, научни  дискусии

Научни и творчески организации – Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Центърът по растителна системна биология и биотехнология, Националната гимназия по сценични и екранни изкуства, галерия „Анастас“, „Артклас Център“и Асоциацията за кариерно развитие обучение, ще се включат в тазгодишното издание на Нощта на учените. По традиция тя се провежда на 28 септември по едно и също време в около 300 града в цяла Европа. Надсловът е „Учените в триъгълника на знанието“.

Акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на културата и новите технологии.

Стартът на събитията от Нощта в Пловдив ще бъде даден от 17 часа в АМТИИ. Вузът отваря врати за ученици, студенти и докторанти, пред които ще представи свои проекти и нови тенденции в обучението.  Модератор на откритата катедра ще бъде проф. Тони Шекерджиева – Новак, зам.-ректор по научната дейност и международно сътрудничество. Ще бъдат показани и примери за най-успешни кариери на млади изследователи.

В Арт кафе от 18 часа ще бъде представен сборникът с интервюта с пловдивски учени и творци от АМТИИ под наслов „Академията – убежище на свободата. Хора на изкуството”. Интервюираните споделят избора на  изкуството през призмата на образованието и науката. Следва среща разговор с дългогодишния главен експерт на Държавен архив – Пловдив, автор на книгите „Забравеният град. Записки за Пловдив“,  „ Пловдив – другият бряг на Европа“ и  „Пловдив по следите на отминалото“ – Владимир Балчев. Разговорът с него ще е на тема: „Европа в битието на Пловдив“.

Академията  организира фотоизложба от конкурса „Новият век през моя обектив“. Победителите ще получат наградите си по време на церемония от 19:30 и 20 часа в Концертна зала на АМТИИ. Първите 20 фотографии, събрали най-голям брой гласове в социалната мрежа, оформят експозицията. Постерите ще бъдат изложени на открито в  двора  на АМТИИ на 28-и септември и ще могат да се разглеждат до края на октомври.

От 20 часа музиканти и танцьори ще дефилират от АМТИИ до Римския стадион, където ще се проведе фолклорният концерт на открито.

Националната гимназия по сценични и екранни изкуства също отваря врати и ще представи участието си в национални и международни проекти. Ще бъдат споделени и възможностите за включване в краткосрочни курсове по артмениджмънт,  културно предприемачество и нови и дигитални технологии в аудио-визуалния сектор.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология също се включва в събитието. Това  е един от десетте центъра за върхови постижения в Европа, финансирани по програма „Хоризонт 2020“. Директорът доц. Цанко Гечев ще постави акцент върху проектите Planta SYST и RESIST.

По време на Нощта на учените се предвижда среща-дебат  с учени от трети страни на тема: „Европа, Азия или Америка – по-добро място за наука и образование.“ Участниците ще споделят опита от работата си и на трите континента и ще запознаят присъстващите с родните си места и университети.

В галерия „Анастас“ новите технологии и изкуството се срещат и съчетават. В неповторимата атмосфера на галерията ще бъде направена презентация на тема „Информационните технологии във визуалните и изпълнителски  изкуства – нови възможности за кариерно развитие“.

„Артклас Център“ ще отвори  за първи път врати, за да бъде  домакин на пътешествениците, готови за обучение чрез пътуване. Темата на презентацията е „Пътувам, уча и се наслаждавам на изкуство“.

Медицински университет – Пловдив организира дебат „Класически или виртуален музей“. Два отбора ще защитават своята позиция „за“ или „против“ реалния/виртуалния музей. Публиката в залата ще определи победителя. Докато  тече дебатът, пет отбора от български и чуждестранни студенти ще се състезават в приключенска игра пред Аудиторния комплекс. Те ще отговарят на въпроси, чиито верни отговори ще им дадат ключ към разпознаване на експонат от музея. По традиция ще се проведе и благотворителен кулинарен базар с ястия от различни национални кухни, приготвени от студенти, преподаватели и служители на вуза. Събраните средства ще бъдат дарени за учредяване на музейна експозиция „Медицината по тракийските земи“.