В Пловдив програмата стартира от АМТИИ, пътната карта на събитията включва открита катедра, представяне на книга с интервюта,  фотоизложба, фолклорен концерт, научни  дискусии

Научни и творчески организации – Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Центърът по растителна системна биология и биотехнология, Националната гимназия по сценични и екранни изкуства, галерия „Анастас“, „Артклас Център“и Асоциацията за кариерно развитие обучение, ще се включат в тазгодишното издание на Нощта на учените. По традиция тя се провежда на 28 септември по едно и също време в около 300 града в цяла Европа. Надсловът е „Учените в триъгълника на знанието“.

Акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на културата и новите технологии.

Стартът на събитията от Нощта в Пловдив ще бъде даден от 17 часа в АМТИИ. Вузът отваря врати за ученици, студенти и докторанти, пред които ще представи свои проекти и нови тенденции в обучението.  Модератор на откритата катедра ще бъде проф. Тони Шекерджиева – Новак, зам.-ректор по научната дейност и международно сътрудничество. Ще бъдат показани и примери за най-успешни кариери на млади изследователи.

В Арт кафе от 18 часа ще бъде представен сборникът с интервюта с пловдивски учени и творци от АМТИИ под наслов „Академията – убежище на свободата. Хора на изкуството”. Интервюираните споделят избора на  изкуството през призмата на образованието и науката. Следва среща разговор с дългогодишния главен експерт на Държавен архив – Пловдив, автор на книгите „Забравеният град. Записки за Пловдив“,  „ Пловдив – другият бряг на Европа“ и  „Пловдив по следите на отминалото“ – Владимир Балчев. Разговорът с него ще е на тема: „Европа в битието на Пловдив“.

Академията  организира фотоизложба от конкурса „Новият век през моя обектив“. Победителите ще получат наградите си по време на церемония от 19:30 и 20 часа в Концертна зала на АМТИИ. Първите 20 фотографии, събрали най-голям брой гласове в социалната мрежа, оформят експозицията. Постерите ще бъдат изложени на открито в  двора  на АМТИИ на 28-и септември и ще могат да се разглеждат до края на октомври.

От 20 часа музиканти и танцьори ще дефилират от АМТИИ до Римския стадион, където ще се проведе фолклорният концерт на открито.

Националната гимназия по сценични и екранни изкуства също отваря врати и ще представи участието си в национални и международни проекти. Ще бъдат споделени и възможностите за включване в краткосрочни курсове по артмениджмънт,  културно предприемачество и нови и дигитални технологии в аудио-визуалния сектор.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология също се включва в събитието. Това  е един от десетте центъра за върхови постижения в Европа, финансирани по програма „Хоризонт 2020“. Директорът доц. Цанко Гечев ще постави акцент върху проектите Planta SYST и RESIST.

По време на Нощта на учените се предвижда среща-дебат  с учени от трети страни на тема: „Европа, Азия или Америка – по-добро място за наука и образование.“ Участниците ще споделят опита от работата си и на трите континента и ще запознаят присъстващите с родните си места и университети.

В галерия „Анастас“ новите технологии и изкуството се срещат и съчетават. В неповторимата атмосфера на галерията ще бъде направена презентация на тема „Информационните технологии във визуалните и изпълнителски  изкуства – нови възможности за кариерно развитие“.

„Артклас Център“ ще отвори  за първи път врати, за да бъде  домакин на пътешествениците, готови за обучение чрез пътуване. Темата на презентацията е „Пътувам, уча и се наслаждавам на изкуство“.

Медицински университет – Пловдив организира дебат „Класически или виртуален музей“. Два отбора ще защитават своята позиция „за“ или „против“ реалния/виртуалния музей. Публиката в залата ще определи победителя. Докато  тече дебатът, пет отбора от български и чуждестранни студенти ще се състезават в приключенска игра пред Аудиторния комплекс. Те ще отговарят на въпроси, чиито верни отговори ще им дадат ключ към разпознаване на експонат от музея. По традиция ще се проведе и благотворителен кулинарен базар с ястия от различни национални кухни, приготвени от студенти, преподаватели и служители на вуза. Събраните средства ще бъдат дарени за учредяване на музейна експозиция „Медицината по тракийските земи“.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.