Тазгодишното събитие, което ще се проведе на 26 септември, е посветено на годината на културата, науката, младите в науката и изкуството и новите „умни“ градове

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще се присъедини към инициативата „Европейска нощ на учените“, която тази година стартира на 26 септември. Събитието се провежда се по едно и също време в около 300 европейски градове.

В България в програмата, освен Пловдив, ще се включат още  София, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за четвърта поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху годината на културата и новите технологии, управление и развитие на т. нар. „умни” градове.

„Чрез програмата на проекта искаме да доближим изследователите и техните постижения до обществото, и най-вече до младите хора. Представените събития в  Програмата на Нощта са адресирани към студенти, преподаватели, изследователи, ученици, деца и родители,  и включват конкурси, събития при открити врати. Заложени са срещи, дискусионни клубове, научни кафенета, демонстрации, концерт на Римския стадион. Програмата стартира на 26 септември и ще продължи до вечерта на 27-и с концерт на открито „Магията на българския фолклор”, разказаха координаторите на проекта доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка.

Първото събитие в програмата на АМТИИ е представянето на снимките от фотоконкурса „Моят град“ и награждаване на победителите в него. В импровизирано Арт кафе от 16.00 ч. ще бъдат представени интервютата за сборника „ Хора на изкуството. Новото поколение“  и участниците в него – 15 хора на изкуството. От 18.00 часа малки художници и техните родители ще имат възможността да развихрят фантазиите си и да участват в творческата работилница „Красотата на природата и човека през очите на малките художници” на „Арт клас център“.

На следващия ден, 27 септември, от 17,00 часа Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ)  ще посрещне изследователи, млади учени, студенти и широката публика с презентация на тема: „Европа в един променящ се свят – приобщаващи, новаторски и мислещи общества”. Необходимостта от променящи се стереотипи и развиването на нова култура в научните изследвания и иновациите е във фокуса на открита катедра, която има за цел да помогне на младите хора – студенти и докторанти, да осъзнаят многостранните кариерни възможности пред изследователите. Професионалния си опит, работа си на няколко континента и връзката между науката и бизнеса ще споделят чуждестранни учени, които в момента развиват научната си дейност в Центъра.

По същотото време, 17,00 ч., на 27 септември Националната гимназия по сценични и екранни изкуства  ще представи проектът „Live Skills”  и възможностите за обучение, които предлага проектът в  три програми – „Артмениджмът”, „Културно предприемачество” и „Нови дигитални технологии”. В двора на гимназията ще бъде подредена изложба с творби на нейни възпитаници.

Отново от 17,00 часа новите технологии и изкуството се срещат и съчетават в галерия „Анастас“, където ще се проведе дискусия на тема „Дигиталните номади – творческите професии в цифровата ера“. Участниците се запознаят с възможностите за работа, независима от локацията, кои кариери са подходящи и какви умения са необходими, предизвикателствата на номадството в 21 век, за възможното  бъдеще на Пловдив като „умен град“. В галерията ще се проведе и демонстрация на ученически проекти и изделия на тема „Бъдещето на дизайна”.

От 20.00 часа музиканти ще дефилират от АМТИИ до Римския стадион, където ще се състои концертът на открито „Магията на българския фолклор“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.