Тазгодишното събитие, което ще се проведе на 26 септември, е посветено на годината на културата, науката, младите в науката и изкуството и новите „умни“ градове

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще се присъедини към инициативата „Европейска нощ на учените“, която тази година стартира на 26 септември. Събитието се провежда се по едно и също време в около 300 европейски градове.

В България в програмата, освен Пловдив, ще се включат още  София, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за четвърта поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху годината на културата и новите технологии, управление и развитие на т. нар. „умни” градове.

„Чрез програмата на проекта искаме да доближим изследователите и техните постижения до обществото, и най-вече до младите хора. Представените събития в  Програмата на Нощта са адресирани към студенти, преподаватели, изследователи, ученици, деца и родители,  и включват конкурси, събития при открити врати. Заложени са срещи, дискусионни клубове, научни кафенета, демонстрации, концерт на Римския стадион. Програмата стартира на 26 септември и ще продължи до вечерта на 27-и с концерт на открито „Магията на българския фолклор”, разказаха координаторите на проекта доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка.

Първото събитие в програмата на АМТИИ е представянето на снимките от фотоконкурса „Моят град“ и награждаване на победителите в него. В импровизирано Арт кафе от 16.00 ч. ще бъдат представени интервютата за сборника „ Хора на изкуството. Новото поколение“  и участниците в него – 15 хора на изкуството. От 18.00 часа малки художници и техните родители ще имат възможността да развихрят фантазиите си и да участват в творческата работилница „Красотата на природата и човека през очите на малките художници” на „Арт клас център“.

На следващия ден, 27 септември, от 17,00 часа Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ)  ще посрещне изследователи, млади учени, студенти и широката публика с презентация на тема: „Европа в един променящ се свят – приобщаващи, новаторски и мислещи общества”. Необходимостта от променящи се стереотипи и развиването на нова култура в научните изследвания и иновациите е във фокуса на открита катедра, която има за цел да помогне на младите хора – студенти и докторанти, да осъзнаят многостранните кариерни възможности пред изследователите. Професионалния си опит, работа си на няколко континента и връзката между науката и бизнеса ще споделят чуждестранни учени, които в момента развиват научната си дейност в Центъра.

По същотото време, 17,00 ч., на 27 септември Националната гимназия по сценични и екранни изкуства  ще представи проектът „Live Skills”  и възможностите за обучение, които предлага проектът в  три програми – „Артмениджмът”, „Културно предприемачество” и „Нови дигитални технологии”. В двора на гимназията ще бъде подредена изложба с творби на нейни възпитаници.

Отново от 17,00 часа новите технологии и изкуството се срещат и съчетават в галерия „Анастас“, където ще се проведе дискусия на тема „Дигиталните номади – творческите професии в цифровата ера“. Участниците се запознаят с възможностите за работа, независима от локацията, кои кариери са подходящи и какви умения са необходими, предизвикателствата на номадството в 21 век, за възможното  бъдеще на Пловдив като „умен град“. В галерията ще се проведе и демонстрация на ученически проекти и изделия на тема „Бъдещето на дизайна”.

От 20.00 часа музиканти ще дефилират от АМТИИ до Римския стадион, където ще се състои концертът на открито „Магията на българския фолклор“.