След като спечели злато и сребро на „Математика без граници“ и се класира за националните кръгове на олимпиадите по български и химия, Ивайло Къртев избра да учи „Системно програмиране“

С бал, близък до максималния, носителят на наградата „Св. Патриарх Евтимий“ се класира по първото си желание за прием в гимназия. Седмокласникът и първенец на випуска на СУ „Патриарх Евтимий“ – Ивайло Къртев, е избрал да учи „Системно програмиране” в Математическата гимназия. Професионалната паралелка се оказа и с най-висок максимален и минимален бал на първо класиране.

Ивайло бе удостоен с новоучредената награда на името на патрона на училището – Св. Патриарх Евтимий.

„Педагогическият екип бе единодушен, че той трябва да получи престижното отличие не само за високия си успех, но и за активно участие в извънкласни и извънучилищни дейности, за наградите и постиженията си в областта на науката на общинско и национално ниво. И не на последно място за принос за утвърждаване на ученическата общност и авторитета на училището”, коментира директорът Валентина Стоенчева.

Наградата е учредена през 2017 година и се връчва за втори път.

Само за изминалата учебна година Ивайло е завоювал златен медал на есенния турнир „Математика без граници“ и сребърен на зимния, първо място на състезанието по български език „Св. Иван Рилски“, първо място на областния кръг на националната олимпиада по география със 196 от 200 точки. Класиран е и за национален кръг на олимпиадата по български, на която постига 91 точки, и по химия – 93 точки. Носител е на бронзов медал в индивидуалната щафета на Десетото световно отборно първенство по математика в Китай.