Пловдивската зрелостничка, която даде отговор на отворен проблем на учени от Масачузетския технологичен институт, е приета и в двата престижни американски университета

Стипендии за два от най-престижните американски университета с вековни традиции спечели зрелостничка от Математическата гимназия. Таня Оцетарова е получила одобрително писмо от Принстън, създаден през 1746 година и член на Бръшляновата лига. Офертата покрива 93% от таксата за обучение и издръжка. Стипендия в размер на 95% предлагат от Станфорд – университет, открит през 1891 година.

Огромният брой кандидати за двата частни университета от световна величина прави жестока конкуренцията за прием, но пловдивското дарование успяха да се пребори за почти пълни стипендии, покриващи изцяло образованието й. Сега пък е изправена пред друго изпитание – кой да избере.

„Изключително сме горди от успеха на Таня, която е при нас още от 5 клас. Тя го заслужава. Представяла е гимназията на сериозни национални и международни форуми, откъдето е носила престижни отличия. Дадохме й нужните препоръки и се радваме, че отново е на върха в конкуренция с най-добрите“, каза директорът Ивайло Старибратов.

Припомняме, че през 2017 Таня представи България на едно от най-големите научни състезания – Intel ISEF в Лос Анджелис, Калифорния, както и на най-голямата лятна изследователска школа в света (RSI) в Масачузетския технологичен институт (MIT).

 „Върху някои свойства на биекциите на покритията с решетка на Уолкъп и други подобни комбинаторни структури“ – това е темата на впечатляващата разработка на 17-годишната тогава ученичка за МIT. Тя се занимава с покриването на равнината с фигури, подобни на фигура от тетриса. Със своя проект Таня отговори на въпрос, поставен като отворен проблем в разработката на двама известни учени от Масачузетския технологичен институт.

Пловдивското дарование спечели и наградата на американското почетно математическо общество за най-добър математически проект.

Таня започва да се занимава с изследователска математика след препоръката на неин по-голям съученик, тъй като в Математическата гимназия продължава традицията ученици от горните класове да стават научни ръководители на по-малките.