Копие от акта за собственост.

Първоначалният идеен проект за Физико-математически комплекс, изготвен от арх. Валентин Маринов, е актуализиран през 2015 година от Училищното настоятелство

Копие от акта за собственост.

„Как така да няма терен, разбира се, че има и той е отреден още през 1981 година. Става дума за 50 декара до сегашния хотел „SPS”, върху които трябваше да бъде изграден Физико-математически комплекс, който да подготвя кадри за пловдивската икономика. На мен, като директор, и на арх. Валентин Маринов беше възложено изготвянето на идейния проект и той е факт. Градоустройственият план е съобразен с този проект. Имотът беше актуван няколко пъти, тъй като в крайна сметка до строителство не се стигна”.

Това обясни пред  „Уча в Пловдив” дългогодишният директор на Математическата гимназия Кирчо Атанасов по повод днешното решение на Общинския съвет за създаването на комисия, която да решава има ли необходимост от строеж на нова сграда за елитното училище. Председателят на местния парламент Савина Петкова подчерта, че няма данни МГ да има свой терен, каквито версии се тиражират в публичното пространство. Както “Уча в Пловдив” вече писа, на председателски съвет било решено да се възложи на кмета да създаде работна група с представители на всички политически сили в ОбС, на Регионалното управление на образованието и на администрацията, на МГ. Целта на работната група, чийто състав беше гласуван днес, е да проучи какви са възможностите в града за строеж и ако има такива, община Пловдив  да е готова да предложи подходящ терен и да осигури сума за проектиране и строителство.

Има ли Математическата гимназия терен за нова сграда в ЖР „Тракия” или няма – това е въпросът. Защото, по думите на общинския съветник от БСП и директор на ЕГ “Пловдив” Николай Радев, парцелът зад хотел SPS е преобразуван в зеленина. Но той нямал данни кога се е случило това.

„Лично аз съм проверявал преди две години, недоумявам какво и как е станало”, коментира Кирчо Атанасов. Той припомни, че някогашният проект залагал на нов тип класни стаи в полукръг, на компютърни кабинети, а на покрива имало проектирана дори астрономическа обсерватория. Първоначално бил отхвърлен от тогавашното образователно министерство, но след като преминал през технологичен експертен съвет, бил одобрен. Сумата, отредена за строителството, надхвърляла 17 милиона долара, припомня Атанасов. Първата копка трябвало да бъде направена в началото на 1990 година, но изведнъж се оказало, че парите са потънали.

Ивайло Старибратов, който наследи Кирчо Атанасов на директорския пост, припомни, че проектът е бил актуализиран със средства на Училищното настоятелство през 2015 година. В екипа, участвал в осъвременяването на идеята за строителство, бил включен и арх. Валентин Маринов.

„Ако не разполагахме с акт за частна общинска собственост, едва ли щяхме да предприемам такава масирана кампания”, лаконичен бе в коментара си Старибратов, който многократно направи опити да осигури държавно финансиране за строителството, именно защото има осигурен терен.

През април миналата година Училищното настоятелство на гимназията и Общественият съвет започнаха кампания, за да привлекат общественото внимание към проблема. На централните градски булеварди се появи и билборд с проекта. Бивши възпитаници на МГ, заемащи ключови позиции в различни точки по света, били готови да се включат в дарителска акция в подкрепа на проекта.

Към днешна дата обаче се оказва, че ръководството на гимназията не разполага с актуална информация.

“Ще искаме от Министерството на образованието да участва много активно. Всеки път, когато се видим с министъра, коментираме темата за пловдивската Математическа гимназия”, заяви кметът Иван Тотев. За реализацията на проекта щяло да се търси държавно финансиране.