Доц. Михаил Кечев е открил 5 нови екземпляра за науката и 70 за фауната на България

dscf9670

Руски учен нарече нов вид муха на името на пловдивски ентомолог. Проф. Игор Гричанов от Института по растителна защита в Санкт Петербург открил вид от семейство Дългокраки в Китай и решил да го кръсти на своя български колега доц. Михаил Кечев, с когото работи заедно от години. Доц. Кечев е преподавател по агроекология, биоразнообразие и защита на населението във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Завършил е екология в Пловдивския университет, където е защитил и докторантура по ентомология. В момента двамата работят по нов проект за проучване на насекоми. Става дума за семейство хищни мухи, които ще бъдат изследвани в Североизточна Средиземноморска област.

Специалисти от БАН насочват Кечев към семейство Дългокраки мухи, което е недобре изследвано у нас и той се посвещава на изучаването му. Вече 12 години. В резултат на това е изнамерил 5 нови вида за науката и 70 нови за фауната на България. „Ако продължа, убеден съм, че ще излязат и други”, казва доц. Кечев.

Първият нов вид е открит в Марково и след микроскопски анализ е описан в престижно списание в Нова Зеландия. След това същият вид бил установен в Турция, а това лято пловдивският учен намира второ находище у нас – в Сърнена Средна гора.

„Това семейство обитава главно влажни места – блата, мочурища, реки, езера, и аз се насочвам натам. Методите, с които работя, са ентомологична мрежа за косене и водни ловилки”, обяснява пловдивският учен.

Втория вид описва заедно с руски колега и го кръщава на Венелин Бешовски – учен от БАН. В зоологията, и най-вече в ентомологията, съществявала практика новооткритите екземпляри да носят името на известни учени.

Третият нов вид е намерен край Пампорово и е наречен Syntormon bulgariensis – на България. Кечев лесно го разпознал по отличителните белези на антените.

В списание на БАН е описан петият вид, кръстен на Тракийската низина, тъй като е установен край Марица. Двама колеги на Кечев наскоро намерили екземпляри и в Турция.