Училището обнови базата си със средства по две национални програми – „Професионално образование и обучение“ и „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“

Фототапети със стенописи на Рафаело и Микеланджело в новия кабинет по философия, чинове с образите на велики личности и огромни карти на България и света в класната стая по история и география, кът за четене и изписан на ръка цитат от Йовков – в кабинета по български език

Истински коледен подарък поднесе ръководният екип на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ на своите учители и ученици, преобразявайки тотално работилницата по специалност „Конструиране, моделиране и технология на обувни изделия“ и кабинетите по философия, български език и литература, история и цивилизация, география и икономика. Обновлението е със средства по две национални програми на МОН – „Професионално образование и обучение“ и „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“.

С машини от ново поколение ще работят учениците, които овладяват производството на обувни изделия. В работилницата има три нови машини, а други три са дарени от фирма „Нематекс“ – лидер в обувното производство и компания партньор на училището. Те са изработка на сая (горната част на обувката) и на други галантерийни изделия (малки чантички).

„Снабдени са с много електроника и има възможност за изпълнение на различни тегели. Тези, които са ни дарени от фирмата, са за изтъняване на материалите в периферията и за подгъв. От 35 години съм в системата и мечтая да работя в кабинет, който е в крак с иновациите и децата могат да получат адекватна подготовка и професионални умения“, казва преподавателят по учебна практика Антонина Михайлова. Учениците ще работят също с бутилкова и с права машина за ушиване на дебели материали, като колани например. В работилницата има и ръкавна машина, която се използва особено в кожената галантерия, както и машина за фини подгъви.

Работната маса за разкрояване на детайли е с устойчив на надраскване плот и шкафчета за подреждане на материали. Ергономичните столове с подсилващи механизми осигуряват максимален комфорт по време на практика. Подовата настилка също е съобразена с производствените условия.

„Бизнесът има нужда от специализирана работна ръка. Правим всичко възможно да намалим този дефицит, подготвяйки добре обучени кадри. Но за да ги привлечем, трябва да им осигурим адекватни условия за обучение и развиване на умения“, категоричен е директорът Михаил Казанджиев.

Фототапет с прочутия стенопис на Рафаело – „Атинската школа“, на който са изобразени философи, математици и учени от Древна Гърция, е поставен в кабинета, в който се изучават предметите от философското направление. Творбата се счита за шедьовъра на Рафаело и е перфектното въплъщение на класическия дух на Ренесанса. „Сътворението на Адам“ на Микеланджело, отново върху фототапет, може да се види на друга от стените в обновения кабинет, в който има и библиотека за книги. Идейният проект е на директора Казанджиев и преподавателя по философия Петя Михова.

Фототапет с картата на България и друг с картата на света е решението за кабинета по география и история. Учениците ще седят на чинове, върху чиито плотове са изобразени ликовете на Ботев и Левски, на хан Аспарух и Иван Асен II. Тук също е обособен кът за четене с пуфове, където учениците ще могат да работят и по индивидуални задания.

Преобразяването на кабинета по български език и литература е изцяло по идея на преподавателя по математика и информационни технологии Розалина Недялкова, която преди дни получи награда от министъра на образованието. Тя сама направила проекта и изрисувала шевиците по стените, а след това изписала на ръка цитата на Йовков: „Думата е страшно нещо, в нея са затворени изразните средства на всички изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения – всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства”.

Всеки от модернизираните кабинети разполага със смарт дъски, които позволяват на преподавателите да използват електронни ресурси в учебните часове.

„Самите ремонтни дейности са извършени със собствен ресурс, без подкрепата на външни фирми. Благодаря на всички колеги, които се включиха с идеи и положиха огромен труд“, казва зам.-директорът на гимназията инж. Даниела Гайдаджийска, ръководител по изпълнение на проектите по националните програми.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.