uchenik

Средното образование да бъде задължително и учениците да получават диплома за завършването му след 12 клас. Това предвижда проектът на Закон за народната просвета, внесен от депутати  на БСП. Сред вносителите са председателят на партията Михаил Миков, Янаки Стоилов и Корнелия Нинова. Законопроектът  вече бе разгледан  от образователната ресорна комисия в НС, заедно с проекта на Закона за предучилищно и училищно образование, внесен от ГЕРБ.

Според  закона на управляващите гимназиалният  етап се дели на два етапа – до 10-и и до 12-и клас, като образованието е задължително до 16 години, както е и по конституция.

Основните разлики  в двата закона са по отношение на финансиране на частните школа. Според управляващите те трябва да получават държавна субсидия, защото децата са равни и не се делят на частни и държавни, а според червените  депутати това е социално неоправдано.

Броят на учебниците е другата спорна тема между депутатите. Според едните трябва да има само един учебник, а според другите – броят им да е неограничен. Депутатите имат консенсус за задължителната предучилищна подготовка, която трябва да започва на 5 години.