Авторът на платформата за визуализация на добавена реалност като холограма Георги Андреев гостува в ОУ „Драган Манчов“

Образът на Левски оживя днес в ОУ „Драган Манчов“ благодарение на новите технологии. Виртуалният асистент на дигиталната платформа „Холис“, базирана на изкуствен интелект и невронни мрежи, пренесе учениците в 19 век. Шестокласниците и техните преподаватели Яна Паскалева, Иванка Казакова и Христо Караянков гледаха филм, в който Апостола говори за делото и идеалите си, а негови съвременници споделиха впечатления от срещите с него. Във видеото оживяха дигиталните образи на Патриарха на бъгарската литература Иван Вазов, на поета революционер Христо Ботев, на политика, журналист и летописец на Априлското въстание Захари Стоянов, на войводата Панайот Хитов и на отец Тодор Митов, изповядал Левски преди да бъде обесен. Видяха и майката на Дякона – Гина Кунчева.

Авторът на модулната дигитална платформа Георги Андреев обясни, който бе сред гостите на инициативата по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола, че образите във филма са създадени по автентичните портрети на Левски и неговите съвременници, като в разказа са използвани исторически документи и откъси от художествени произведения.

„С тази наша инициатива не само почитаме нашите забележителни исторически личности, но искаме да ви научим да създавате дигитални образи, чрез които да творите бъдещи креативни проекти. След като преминете обучение ще можете сами да визуализирате образи от миналото, да създавате холограми“, каза идеологът на кампанията Наско Начев. Инициативата на СБЖ ще продължи и в други училища.