Специалност „Медицина” за приетите в платено обучение вече ще струва 10 448.09 лева, „Дентална медицина” – 8 032.98 лева и „Фармация” – 9 446.70 лева, гласува днес Академичният съвет на университета

Нови такси  за студентите се въвеждат във всички медицински университети в България от новата учебна година.

В Медицински университет – Пловдив специалност „Медицина” за приетите в платено обучение вече ще струва 10 448.09 лв., „Дентална медицина” – 8 032.98 лв. и „Фармация” – 9 446.70 лв.. Размерът на таксите беше гласуван днес на Академичен съвет.

За следващата учебна година само в Медицинския университет в Плевен годишната такса за студенти, приети по утвърдения държавен план-прием, е увеличена със 100 лв. В Пловдив, София и Варна размерът на таксите по държавна поръчка е непроменен, увеличение има за платеното обучение.

„Калкулирането на таксите не е по предложение на университета или еднолично решение на ръководството, а резултат от нормативни държавни документи”, обясниха от МУ-Пловдив по повод недоволството, което се разрази в резултат на скока на таксите.

Таксите на студентите платено обучение в медицинските университети се регламентират на национално ниво със Закона за висшето образование и измененията от 25 февруари 2020 г., както и във връзка с Постановление на МС, което дава диференцираните нормативи за издръжка на обучението на студенти по професионални направления.

Средствата от държавния бюджет за издръжка се определят на базата на нормативите, които формират годишната издръжка. За „Медицина” тя е 9 248.09 лева, за „Дентална медицина” – 6 832.98 лева, за „Фармация” – 8 246.70 лева.

„Това е издръжката, която държавата превежда на висшето училище годишно за всеки студент държавна поръчка”, подчертаха от ръководството на Медицински университет.

Таксата за обучение на студентите платено обучение се определя, като към тази сума се прибави годишната учебна такса – 1200 лева за 1-3 курс и 950 лева за 4-6 курс.

По този начин се постига съответствие с общия размер на средствата за издръжка на обучението за студентите по държавния план-прием и студентите, приети в платена форма. Не се допуска със средства от държавното финансиране да се покриват разходите на студентите в платена форма на обучение.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.