Новостите ще влязат в сила през 2022 година и ще важат за учениците, които се обучават по условията на Закона за предучилищното и училищното образование, обявиха от МОН

Правилата за задължителните зрелостни изпити, с които се завършва средно образование, ще бъдат променени през 2022 година. Новите условия ще важат за учениците, които в момента завършват 8 клас, тъй като те се обучават по новия Закон за предучилищното и училищното образование. За тях ще е определящо какви са профилиращите им предмети или професията, която овладяват, тъй като ще могат да избират само между тях за втората си задължителна матура. Изпитите също ще са върху по-обширен, различен материал.

Това стана ясно днес при представянето на резултатите от тазгодишините матури в МОН. Данните показват по-висок среден резултат по български, английски, география, математика и спад по биология, испански и френски език. Оценките по математика са най-високите за изминалите 10 години.

За сегашните осмокласници матурата по български остава задължителна за завършване на гимназия и ще е върху материала за общообразователна подготовка. За втората задължителна матура ще може да се избира само измежду предметите от профилираната или професионалната подготовка. Според новия закон, общообразователните предмети са до 10 клас, а в 11 и 12 учениците вече ще имат профилирана подготовка. За професионалните гимназии втората матура ще е върху професията, която изучават от 8 клас.

Учениците ще могат да се явят и на трета матура по желание по предмет, който не е част от профилираната им или професионална подготовка. Тогава обаче въпросите ще са различни от тези, които се дават на матурата по същия предмет, изучаван като профилиран. Например, ако ученик от математическа гимназия се яви на втори зрелостен изпит по математика, той ще е върху по-сложен материал от теста, който ще бъде даден на зрелостник от училище с езиков профил.

Очаква се промените да доведат до корекции в политиката на прием на университетите. За някои специалности може да се признават само оценките от матурите върху разширения материал, но това всеки вуз ще решава сам.