Началникът на РУО Иванка Киркова откри учебната година в ОУ “Райна Княгиня” и в ЕГ “Пловдив”. Гост на празника на Музикалното училище бе зам.-министърът на културата Амелия Гешева

Началникът на РУО Иванка Киркова присъства на празника на ОУ “Райна Княгиня”.

Фотоси на величествените Мелнишки пирамиди, на нос Калиакра и на Крушунските водопади изненадаха учениците на ОУ „Райна Княгиня” за първия учебен ден. Впечатлена от новите кътове за четене във фоайето на втория етаж бе и началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова, която бе гост на церемонията по откриване на учебната година. На мястото на старите шкафчета в коридора са направени разноцветни кътове, където децата могат да се настанят удобно между меки възглавнички и да разгърнат любимата книга. На път за класната стая, те ще се впечатляват от Белоградчишките скали, от хълма Царевец, Седемте рилски езера или пък от Панагюрското златно съкровище.

Киркова поздрави училището за иновативното решение на интериора, тъй като по подобен начин е преобразен и третият етаж, където има фотоси с пейзажи от Пирин, Рилския манастир, Етнографския музей. Децата са оставили свои отпечатъци от цветно фолио, а лъчите на слънцето образуват петолиние. Настилката е ударопоглъщаща.

Началникът на РУО присъства и на откриването на учебната година в ЕГ “Пловдив”. Училището е строителна площадка, тъй като фирмата изпълнител на ремонта изостави обекта преди няколко седмици и в момента се търси спасителен вариант, за да бъде довършен преди студентите месеци. Киркова дори загатна за вириант гимназистите да бъдат пребазирани, ако не бъдат монтирани навреме отоплителните уреди.

Тази учебна година, която стартира на християнския празник Вяра, Надежда, Любов, за  СУ „Константин-Кирил Философ“ започва с нов кабинет по религия. Той е първият в цялата страна за факултативни занимания по вероучение. Към момента записаните са 180, но цифрата ще набъбва, тъй като се очаква попълнение от първолаци. Кабинетът е в бившата сграда на МУЦТПО в двора, а ремонтът му е спонсориран от Тодор Дапев – бизнесмен, който е завършил „Теология“ в Пловдивския университет, стажувал е в училището и от тази година ще преподава. В класната стая бялата дъска е поставена на изток – като иконите в храма. От ляво са образите на Богородица и на светията-патрон на училището, а от дясно – на Христос и Йоан Кръстител. Още 12 икони с библейски сцени създават атмосфера в клас. Очаква се през октомври новият кабинет да бъде осветен от пловдивския митрополит Николай, който исгурява и помагалата за обучение.

Училището посрещна всички с транспарант: „Да четем от живота мечти, да даваме на мечтите живот!”.

Да бъдат креативни пожела на учениците от Музикалното училище зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която стана съпричастна към празника на талантите. Учебната  година училището открива с нова придобивка-орган, дарен от мецената Камен Кенов. Идеята на дарителя е градът на тепетата да стане център на органовото изкуство, уточни директорът Нели Попова – Коева.

dav

1 КОМЕНТАР

  1. Бизнесменът се казва Тодор ДАПЕВ. Оправете си публикацията

Коментарите са затворени.