Досегашният зам.-ректор спечели балотажа срещу проф. Костадин Бураджиев с 38 гласа. При първа възможност катедрата по теория и история на музиката ще бъде възстановена, обеща Новак

Общото събрание на Академията за музикално танцово и изобразително изкуства в Пловдив избра проф. Тони Шекерджиева-Новак от катедра „Оркестрови инструменти и класическо пеене” за нов ректор на вуза, стана ясно преди минути.

Тя спечели вота след балотаж, като за нея гласуваха 38 от членовете на Общото събрание, а опонентът ѝ – проф. Костадин Бураджиев от катедра „Музикален фолклор“ получи 28 гласа. Бяха преброени общо 71 валидни бюлетини, 7 са невалидните.

На първи тур проф. Шекерджиева също е спечелила най-голямо доверие. Тя е получила 30 гласа, 20 са подкрепили проф. Бураджиев, 11 са гласували за проф. Даниела Дженева – която досега бе зам.-ректор, а 9 души са подкрепили кандидатурата на проф. Юлиян Куюмджиев.

„Класиката се завръща в АМТИИ“, чу се след обявяване на резултатите в залата.

Ето какво сподели новият ректор пред “Уча в Пловдив” веднага след избора си.

– Проф. Новак, как се чувствате, какви настроения усетихте в залата?

– Чувствам се перфектно, защото ще имам възможност да обединя хората, които досега се чувстваха изолирани. Убедена съм, че мога да го направя. Още в първите минути след избора получих поздравления от Полша, Италия, Франция. Социалните мрежи са невероятно нещо.

– Кое е женското ви оръжие?

– Обединението. Колкото и да сме различни, всички обичаме изкуството, а това е най-важното.

– Класиката се завръща триумфално.

– Ние винаги сме си стояли тук. При първа възможност катедрата по теория и история на музиката ще бъде възстановена и това го казвам най-отговорно. Поемам този ангажимент.

– Как ще работите с опонентите си? Имате ли вече идея за нов екип?

– Проф. Юлиян Куюмджиев, който беше един от кандидатите за ректорския пост, е рецензент за професурата ми /смее се/. Ще работя с всички. Имам идея за екип, но трябва да разговарям с хората, за да разбера нагласите им. Много добре си даваме сметка колко различна е административната от творческата работа. Имам прекрасни студенти, дано да успея да бъда и с тях, предвид ангажиментите, които ми предстоят като ректор.

– Как премина кампанията?

– Имаше една перфектна кампания. Толерантност от страна на всички кандидати. Благодаря на колегите, с които се надявам да продължа да работя, защото са хора с огромен опит. Те никога няма да бъдат извън моето полезрение, защото ще имам нужда от тях.

– В предизборните платформи на всички кандидати присъстваше казусът с Жълтото училище. Вие как ще се справите?

– Бих искала медиите да са мои съмишленици по този въпрос. Даже приятели. Още следващата седмица ще се събрем, за да търсим решение.

– Какво ще запазите от предшественика си и какво ще промените?

– Ще добавя много нови неща. Ще запазя желанието да съхраниш имиджа на Академията. Може невинаги да се е получавало, но проф. Милчо Василев обича Академията, тя е неговият живот. Първото нещо, с което трябва да се заемем, е новият Закон за висшето образование – той вече чука на вратата. Длъжни сме да се съобразим с него. Търсили са ме при създаването на Закона и имам някакъв принос за изработването му. Не се страхувам от нищо ново. Имам край себе си толкова мислещи млади хора. Срещнах се с много от тях, когато реших да се кандидатирам за този пост. Доста от проблемите успяхме да разрешим още преди да съм станала ректор. Имам оптимистичното чувство, че заедно трябва да успеем.

/Използвани са въпроси и на други медии/