DSCF9302

Зам.-кметът на район „Източен” Емил Начев е новият директор на най-голямото училище в Столипиново – СУ „Найден Геров”. След като събра най-много точки от писмения изпит и събеседването в конкурса за директори, той смени шефското кресло в администрацията с директорския стол. Преди да се посвети на политиката, Начев е бил 15 години учител по география в Професионалната гимназия по автотранспорт „Гоце Делчев“. След като напусна ДСБ, сега членува единствено в движение „Разум“ с председател Спас Гърневски. Разговаряме за визията му за развитие на училището.

-Кое ви накара да се върнете отново в училище, при това със старта на новия образователен закон? 

-Рутината ме накара да потърся ново предизвикателство, още повече, че с новия закон се дава по-голяма свобода на директорите и възможност да се проявят като истински мениджъри. Отчитайки спецификата на района и факта, че 100% от децата в училището са с майчин език, различен от българския, знам също, че те имат дарби и аз ще заложа на тях. Едно от нещата, които ми дадоха кураж да се кандидатирам за поста, е че съм познат в квартала и добре приет.

-Трудно е да се работи с този контингент. Знаете, защото сте работил в този район. Най-големият проблем е задържането на децата и мотивацията.

-Трябва да започнем да променяме манталитета на родителите, иначе не можем да се надяваме на успех. Вярвам, че е възможно. През изминалите четири-пет години като зам.-кмет съм се срещнал с много хора от квартала, които искат да живеят по различен начин. Не е голям процентът, но ги има и ще заложа на тях. За да заразят останалите. За съжаление тази общност е твърде затворена в себе си, има една автосегрегация. Ще се опитаме да преодолеем това капсулиране.

-Как? Не сте ли прекален оптимист?

-Много от децата никога не са напускали „Столипиново”. Ще се опитаме да ги изведем. В тази посока ще работят и двата мащабни проекта – швейцарският „Интегриран подход за социалното включване на роми” и този на община Пловдив за допълнително финансиране на извънкласни дейности за училищата и детските градини от района. Имам принос за спечелването на швейцарския проект. Аз бях от хората, които разходиха швейцарците из квартала и ги убедих да инвестират именно тук.

-Ще стигнат ли този път парите до училищата и детските градини? Милиони потънаха в гетата, а резултатът е никакъв.

-Досега практиката беше парите за малцинствата да минават през фондациите на ромските босове. Гордея се, че през септември в „Източен” ще се реализира проект, а водеща функция ще има районът. Ромските фондации ще имат спомагателни функции, но те няма да имат пряк достъп до финансовите средства. А това е гаранция, че всеки лев ще бъде изразходван по предназначение. Ще се работи с подготвителните групи, а такива има 4 в училище. Създадени са чудесни условия за предучилищно възпитание.

-Голям проблем са децата, които заминават в чужбина с родителите си и не се знае продължават ли образованието си. Колко отпусни свидетелства заверявате на месец?

-През последната година поне започнаха да уведомяват училището с мотива, че искат да запишат децата на училище в държавата, за която са се запътили. На ден минават по четири-пет души, които или искат да се отпишат, или да се запишат, след като са се върнали. Миналия ден разговарях с родители, чието момче е завършило 8 клас. Щяло да става фризьор, баща му го научил на занаята и нямало нужда да учи повече. Опитах се да ги убедя, но са категорични. Законът дава възможност за избираеми часове, които при нас ще бъдат насочени предимно за български език.

-Как спечелихте комисията, при това в конкуренция с двама настоящи зам.-директори от училището? Каква е визията ви за развитие?

-Изпитващите бяха коректни и когато задаваха въпросите уточняваха за стария или новия закон се отнасят. Често искаха да се прави паралел и как двата закона третират съответен казус. Наясно съм, че образованието не е силната страна на ромската общност. Заложих на професиите. От миналата година в „Найден Геров” има и профилирани паралелки по спорт с прием след 8 клас. Целта е да развием футболните заложби. Неслучайно е привлечен бившият футболист и треньор на „Ботев” Костадин Костадинов. Всяка година в района се прави турнир под егидата на кмета на „Източен” и местната комисия за борба с противообществените прояви. Традицията е „Найден Геров” да печели. В следващата година, освен дървообработване и шивачество, ще се опитаме да наложим по-модерни професии, съобразени с търсенето на пазара. Хит сред общността е фризьорството. Ще разширим списъка с професии. Немалък проблем е липсата на информираност, затова ще ползваме медиаторите от общностния център от малцинството. Много е важно да спечелиш доверието на хората.

-Ваканцията е активен сезон за обход на децата.

-Само 20 не сме открили. Дежурните колеги обикалят в жегата по адреси, за да са сигурни, че наесен ще имаме ученици. Доста е усложнена процедурата по регистрация, на един адрес се водят по пет фамилии.

-Предшественикът ви Васил Въргулев изрази задоволство, че мъж го наследява, защото в това училище трябва да има ред и дисциплина.

-Професията е доста феминизирана, за добро или за лошо. В нашето училище обаче една четвърт от колегите са мъже. Смея да кажа, че еднакво добре работя и с мъжете, и с жените. Трудно би било въвеждането на униформи, предвид социалния статус на семействата, но можем да помислим за отличителни знаци, които да създават чувство за общност. Всичко е свързано със средства. Борим се за всяко дете. Административните мерки няма да доведат до големи резултати, трябва да се работи индивидуално.

-Създадохте ли Обществения съвет?

-Чакаме стандарта. Водят се предварителни разговори с родителите. Става дума за утвърдени в общността хора, за да можем да разчитаме на тях. Ще бъдат поканени неформалните лидери, които са се наложили в годините. Председател на Училищното настоятелство пък е Петър Зехтински.