Безплатните учебници, помагала и електронните им варианти до 7 клас ще бъдат раздадени във всички училища от областта до края на седмицата, увериха от „Просвета“

Пловдивски учители масово в авторските колективи

Повече от месец преди началото на учебната година новите учебници, по които ще учат учениците в 4 клас, вече пътуват към училищата. Издателство „Просвета“ започна разпределянето на безплатните учебници, тетрадки, помагала, сборници, книги за учителя и помощни табла за децата от 1 до 7 клас. Направени са доставките за общините Пловдив, Родопи и Марица, до края на седмицата ще бъдат осигурени и учениците в Лъки. Раздадени са учебниците за Стамболийски, Кричим, Перущица, Куклен. От база в Асеновград се разпределят  помагалата за учебните заведения в града, за Садово, Брезово и Раковски. Калояново е база за училищата на територията на общината, а също така за Съединение и Хисар. На място се правят доставките за Карлово и Сопот, уточни експертът от пловдивския клон на „Просвета“ Красимира Брайкова. Тези, които се нуждаят от допълнителни заявки, трябва да го направят своевременно, а не да чакат старта на учебната година.

Единият от учебните корпуси на СУ „Софроний Врачански“ е превърнат в депо за  учебници, откъдето те поемат към шестте района на Пловдив.

Всички учебници имат електронни варианти за учителя, както и помагала за избираемите часове. Издателство „Просвета” е направило собствена платформа за изработка на електронни учебници, което дава възможност на преподавателя да добавя или пък да прави промени в електронните ресурси спрямо нуждите на паралелката. Така той става съавтор. Читанките за 4 клас, например, разполагат с ресурс, който разказва за авторите на текстовете, а популярни актьори четат откъси от приказки, разкази или романи. Децата били заинтригувани да четат или слушат съвременни автори като Мая Дългъчева и Виктор Самиулов, “Магически полет с кола” на Джоан Роулинг. Наред с Иван Цанев и Недялко Йорданов. Сред призведенията от задължителната програма са „Малкият принц”, „Алиса в страната на чудесата”, „Том Сойер”. Новото са митовете и легендите, а учениците трябва да се научат да правят разлика между литературния жанр и епичната история.

„Подборът на текстовете и авторите е така направен, че децата да бъдат заинтригувани, а не приемат четенето като мъчение. Да разбират съдържанието и да развиват умения да го анализират. Затова след всеки текст има и упражнения”, обяснява Брайкова.

Със свободата, която вече се дава на учителите що се отнася до годишното разпределение, те сами могат да решават как да преподават заложените за съответния клас теми. Като се съобразят с индивидуалния темп на класа.

В новите варианти на учебниците обемът на уроците е намален. Що се отнася до историята, например, задължително след урока има схеми или диаграми, карти, тъй като това са не по-малко важни знания и умения които следва учениците да овладеят и които се проверяват при международните тестове.

60 на сто от преподавателите в начален етап от областта са избрали учебниците на „Просвета”. Една от причините е, че ги припознават като пловдивски, тъй като в авторските колективи са включени техни колеги от местни училища. Доскорошният декан на Педагогическия факултет на Пловдивския университет, а понастоящем зам.-ректор по контрол на качеството на обучение, проф. Румяна Танкова е водещ автор на учебника по български език за 4 клас. Заедно с нея е работил начален учител от СУ „Пейо Яворов”. Начални педагози от  СУ „Димитър Матевски” и СУ „Константин-Кирил Философ” са съавтори на втория учебник по български с водещ автор главен асистент от ПУ. За написването на учебника по математика, на доц. Владимир Ангелов е помагал учител от СУ „Патриарх Евтимий”. Учител от „Лиляна”-та е съавтор и на учебника по музика на проф. Пенка Минчева. Всеки, избрал „Музика”-та на „Просвета“, получава безплатно дискове с произведения за слушане и инструментали. Електронният учебник пък дава възможност за караоке в час. Децата ще се забавляват с хитове на Хайгашот Агасян, Светослав Лобошки, Еко рап на Калин Попов и народни песни.

За всички учители са предвидени и безплатни табла по съответния предмет.

Електронно четимите учебници, които дублират 1:1 книжните, могат да се отварят на новите таблети и телефони. Това дава възможност на учениците да учат по всяко време, където и да се намират. Даже докато чакат на спирката или пък се прибират с автобуса вкъщи.

Що се отнася до оценяването, децата от 1 до 3 клас нямат цифрова и словесна бележка. По решение на педагогическите съвети оценката трябва да бъде приравнена към определен символ – калинка, усмивка, емотикон. Има школа, които са приели дума като код – добре, много добре, отлично. В края на годината обаче всички емотикони или картинки се приравняват към словесна оценка. Например, 32 калинки са за “отличен”, а 25 пчелички за “много добър”. Затова бележникът на “Просвета” за първолаците започва с графа “Моите постижения”, а на четвъртокласниците на първа страница е “Да не забравя”. Това са бележници, различни от официалната ученическа книжка.