Тържественото честване е по повод 100 години от първото отбелязване на 1 ноември

С общоградско шествие ще бъде отбелязан Денят на народните будители в Пловдив. Тържественото честване на 1 ноември е по повод 100-годишнината от отбелязването на деня, който ознаменува делото на българските просветители, книжовници и революционери. За първи път Денят на народните будители е отпразнуван в Пловдив през 1909 г., но през 1922 г. Народното събрание обявява 1 ноември за празник на всички “заслужили българи”.

Пловдивските Ротари клубове и Зонта клуб, организатори на проекта “Народните будители и аз”, съвместно с Община Пловдив, организират честването, което ще събере ученици, учители и представители на научни и културни институции на площад „11 май“ пред Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. На 1 ноември в 10.30 часа кметът Здравко Димитров ще обяви поставянето на новата традиция за отбелязване на празника, след което шествието, начело с Духовия оркестър на ВВС, ще поеме към площад „Централен“.

По пътя към тях ще се присъединят представителни групи от училищата в града, които ще се събират на 4 пункта – площад „11 май“ – район „Централен“, ул. „4 януари“ – райони „Източен“ и „Тракия“, площад „Съединение“ – райони „Южен“ и „Западен“ и Пешеходен мост – район „Северен“.

Множеството ще спре до стълбите на логото на Пловдив 2019, за да чуе изпълнение на Хора на момчетата, а на сцената на централния площад начало на програмата ще даде ансамбъл „Тракийска младост“ на СУ „Любен Каравелов“. Там ще бъдат наградени учители от пловдивски училища, чийто ученици са отличени в 12-тото издание на проекта „Народните будители и аз“ и ще се даде старт на 13-тото. След това към празника ще се присъединят актьори от Драматичен театър – Пловдив и изпълнители от Опера Пловдив.

Ден по-рано, на 31 октомври, от 17:30 ч. на Римския стадион ще се състои концерт-спектакъл „Поклон, будители народни” с участието на състави към пловдивските читалища.