Национална програма за развитие на обучението по безопасност на движението на пътя ще разработят Министерството на образованието и науката и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. За това се договориха министър Галин Цоков и председателят на Агенцията Малина Крумова. По програмата ще бъдат финансирани различни инициативи и дейности, с които да се подобри обучението по пътна безопасност в детските градини и училищата, като целта е тя да започне да действа още от следващата година.

„Трябва да има по-голямо интерактивно съдържание и инициативи, с които да се фокусира вниманието на децата и да започнем още от детската градина. Водещо не трябва да бъде заучаването на информация, а възпитанието на чувство за отговорност и съпричастност“, подчерта проф. Цоков. Той допълни, че сме свидетели на редица инциденти на пътя с деца и младежи, които могат да бъдат избегнати, ако тази тема е заложена по-добре във всички фази на обучението.

В задължителните помагала в училищното образование да бъдат включени специализирани теми, свързани с безопасността на движението, бе друга тема, която обсъдиха участниците в срещата. Според Милена Крумова може да се помислим за тематични вложки във всяко помагало и при добра организация това може да стартира още от учебната 2023/2024 г. Екипът на МОН се ангажира да стартира работа по тази тема и за въвеждането на интегрирано обучение с фокус към пътната безопасност. „Добър пример би бил разработването на задачи по математика, физика и др., в които индиректно да присъства темата за пътната безопасност“, допълни председателят на ДАБДП.

По думите на министъра МОН ще търси възможности за разработване на повече дигитално съдържание за учениците, а темата за безопасността на движението е сред приоритетните в тази област.