След физическата и вербална агресия родители вече завеждат дела за „неправилна” оценка или санкция, алармират от „Подкрепа”

2sou_270415

След като станахме свидетели как майка шамаросва учителка в клас, а баща вилня с брадва, заплашва и обижда в училище, в последните месеци недоволството на родителите придобива нови измерения. Наред с физическите и вербални нападки, вече набира скорост юридическата саморазправа. Семейства, обидени от несправедливо според тях отношение към децата им директно завеждат дела в съда за „неправилни” оценки, забележки или санкции спрямо децата им. Първите такива дела вече се водят в София за неточна преценка действията на ученика. За това алармира днес в Пловдив председателят на образователния синдикат на „Подкрепа” Юлиян Петров по време на обучение на тема „Вербална и невербална комуникация”.

„В новия Закон за предучилищното и училищното образование има текстове за защита на учителите, но единици са педагозите, които търсят правата си в съда. Въпреки че посегателството върху тях е инкриминирано. Самият аз съм присъствал на множество срещи между повикан от родителите адвокат и директор с упрека, че детето е набелязано и превърнато в „черна овца” и отношението към него е тенденциозно. Това е порочно действие. Апелирам към родителите да не предизвикват подобни ситуации. Учителите са педагогически специалисти с ценз и имат необходимите знания и умения, за да оценяват обективно. Да не говорим, че в новия закон вече им е вменено и да възпитават. Едно решение на родителя да потърси правото на детето си в съда създава усещане за безнаказаност и поругаване на гражданствеността”, коментира Юлиян Петров.

Последният пример, който нашумя, е делото, което родител заведе срещу директор, заради забрана дъщеря му да носи бурка в училище.

Всичко това дава основание на „Подкрепа” да поиска връщане на някогашната оценка за поведение, която да влияе и при формиране на бала за прием в гимназиите. Това щяло да бъде първата стъпка в посока връщане авторитета на учителя и училището.