С нова лекоатлетическа писта ще разполагат учениците от ОУ „Райна Княгиня“ през предстоящата учебна година. Спортното съоръжение на стойност 49 967 лева ще бъде официално открито на 15 септември. То е изградено с финансовата подкрепа на община Пловдив по подпрограмата за облагородяване на дворни пространства, проектиране и изграждане на нови спортни площадки. Училището има също две реновирани спортни площадки за волейбол и една за футбол.

„Целта ни е да насърчим децата да спортуват, да създадем съвременни условия за работа на учителите по физическо възпитание и на училищните отбори. Спортът и изкуствата са неотменна част от училищния живот“, каза директорът Мария Гайдарова.

Класните стаи за всички паралелки от начален етап вече са отворени с прозоречни ниши, така че образователният процес е открит. Училището, което първо сложи край на редиците чинове и ги групира за екипна работа, продължава да експериментира с промяната на средата с идеята да осигури спокойни условия и комфорт за работа на своите ученици. Следвайки модерните световни тенденции за отворена класна стая, тотално е променена визията на кабинетите, така че всеки може да надникне и да види как протича един учебен час. Между класните стаи са оформени кътове за четене. На пода е поставена ударопоглъщаща и шумоизолираща настилка.

Преди повече от две години в училището бе открит STEM център със стаи по природни науки, където децата създават добавена и виртуална реалност и правят лабораторни упражнения по химия и физика, зала с интерактивен дисплей и кътове за четене и почивка. Предстои той да бъде надграден със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, като се предвижда изграждане на STEM кабинети за нуждите на учениците от прогимназиален етап.