Петокласничката и художествена гимнастичка Марияна Петкова получи ключа на познанието от директора Ружка Генова на церемонията по старта на учебната година

Новата звезда на българското плуване Йосиф Миладинов и бронзовият медалист от Европейското първенство по класическа борба Мартин Шишеков вдигнаха родния трибагреник на церемонията по старта на учебната година в Спортното училище. По традиция учебното заведение дава начало на занятията и тренировките в първия ден на септември. На олимпиадата в Токио 18-годишният дебютант завърши на осмо място във финала на 100 метра бътерфлай и финишира с време 51,49 секунди. Представянето му бе отчетено като най-голямото постижение за страната ни, след като България не е имала финал в плуването в олимпийски турнир от 33 години насам.

„Голямата ми цел вече са Игрите в Париж след три години. През декември т.г. ми предстои световно в малък басейн в Абу Даби, а през май догодина – в голям басейн“, каза за „Уча в Пловдив“ зрелостникът, който има намерение да продължи образованието си в Национална спортна академия, след като се дипломира.

9-класникът Мартин, който е състезател на „Локомотив Пловдив“, извоюва бронзов медал в категория до 75 кг на Европейското през май в София. „През септември ми предстои участие на Балканско първенство по борба в Гърция. От това как ще се представя зависи и участието ми в Париж през 2024 година, което е моята мечта“, сподели Мартин.

До Мартин Шишеков и Йосиф Миладинов бе и треньорът на плувеца Стефан Георгиев.

В условията на пандемия на днешното тържество бяха поканени само новоприетите, за да не се допуска струпване на ученици и да се спазят противоепидемичните мерки. На церемонията ученици и учители бяха без маски, но пък всички носеха в раниците лични предпазни средства и от утре ще влизат с тях в класните стаи, които ще се дезинфекцират минимум два пъти дневно. От ръководството на училището са водили разговори с треньорите за стриктна дезинфекция на залите и спазването на добра лична хигиена по време на тренировките. Ще се следи за спазване на разписаните от Министерството на спорта мерки за безопасност и дистанция.

„За всички нас предстои една нелека учебна година, година на предизвикателства и отговорности, с които се надявам заедно да се справим. Образованието е най-значимата инвестиция, а спортният успех е вашата сила“, каза в приветствието си директорът на училището Ружка Генова. Тя се обърна към учителите с призива да напътстват и вдъхновяват децата, а към родителите – да ги подкрепят.

Ключа на познанието с пожеланието да бъдат еднакво усърдни в учението и в спорта получи днес от името на петокласниците Марияна Петкова, тренира художествена гимнастика. Тя се качи на сцената, за да отправи поздрав от името на най-малките възпитаници на Спортното училище по повод първия учебен ден. След това Генова й връчи символа, който получават новопостъпилите в редиците на школото, дало национални, европейски, световни и олимпийски шампиони.

Главният треньор на спортен клуб по художествена гимнастика „Тракия“ Ирина Чернева сподели, че след феноменалния успех на нашите златни момичета от ансамбъла на Летните олимпийски игри, ежедневно приемали желаещи да тренират. След завоювания първия златен олимпийски медал в художествената гимнастика, родители водели в залата 4-годишни мъници, а приемът в Спортното училище станал още на първи тур. Поздравът към гостите на днешния празник неслучайно бе съчетание на гимнастичките от клуба.

По традиция учениците, които за първи път прекрачват прага на училището, произнесоха клетва и обещаха: „с възрожденски плам да усвоявам знанията и уменията, които са ми необходими в живота и в спорта, така че да доминирам над моите противници. Да влизам безстрашно в надпреварата и чрез всички позволени средства да побеждавам…“ След като бяха захранени с питка и мед от зам.-директора Величка Мицина, към класните стаи ги поведе плувецът Йосиф Миладинов.

Поздравителен адрес към ученици и учители бе получен от министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов.