Експертна работна група ще предложи законодателни промени за професионалното и приобщаващото образование на учениците със СОП. 38% завършват масовото училище и взимат диплома за средно

„Когато си човек с увреждане, който чете изследване за хора с увреждания, но самият автор няма такъв проблем, разбираш колко проучванията нямат нищо общо с истината“, казва Дилян Манолов. Той е незрящ, но вече е доктор по психология, съосновател на фондация „Визионер“ и активно работи в сферата на човешките ресурси. Бил е младежки делегат към ООН и единственият млад лидер от Европа, номиниран от щабквартирата на УНИЦЕФ за представител на Международния форум на високо равнище за комуникация относно социалните въпроси и поведението.

Негово бе финалното изказване на Регионалната конференция на тема „Професионално ориентиране и професионално образование на учениците със специални потребности – гаранция за качество на живот“, която събра днес в Пловдив експерти и педагогически специалисти от цялата страна. Организатор на събитието, което се проведе в Пловдивския културен институт, бе Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

„Нищо за нас без нас“, каза в заключение Дилян, чиято фондация обучава незрящи и слабовиждащи на меки и професионални умения, партнира с представители на бизнеса и различни организации при обучението за работа с незрящи.

За своя път до студентската скамейка и трудностите, с които са се сблъскали, разказаха студентите със специални потребности Мартина Куртева, която учи „Психология“, Цветан Тодоров – „Право“, и флейтистът Явор Ангелов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Те обаче са сред малцината успешни примери. Оказва се, че около 38% от учениците със специални образователни потребности завършват масово училище по държавните образователни стандарти и взимат диплома за средно образование като останалите ученици. Техният брой е приблизително 250 000 в страната.

Директорът на Регионалния център, който тази година отбелязва 15 години от създаването си, д-р Катя Стоилова стои зад първата програма за учители, които работят с ученици със СОП.

През последната година Ресурсният център в Пловдив поставя фокус върху кариерното ориентиране на децата. След поредица инициативи и срещи с хора от различни сфери на обществения живот те обогатяват представата си за професиите, за което разказа ресурсният учител Цветослава Траянова. Децата посетили фабрика за шоколад „Гайо“, месили хляб с ученици от ПГ по хранителни технологии и техника, гледали футболни и баскетболни срещи, разходили се из ветеринарна клиника, запознали се със занаятите в Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив и с професията на пожарникаря, а на финала – и с музикалните инструменти в АМТИИ. Възпитаниците на центъра проектираха себе си в бъдещето по време на флашмоб в Цар-Симеоновата градина през уикенда. Децата рисуваха с тебешири дъги, слънца, щастливи семейства и красиви къщи. На 1 юни предстои концертът “Заедно” на Младежкия хълм.

„Нормативно вече има възможности за професионално обучение на ученици със СОП, за да се реализират след завършване на средното училище. Могат дори да валидират знания, но проблем остава недостатъчната гъвкавост на професионалното образование, слабият интерес от страна на работодателите, сегрегацията“, посочи в доклада си проф. д-р Дора Левтерова – директор на Университетския център за кариерно развитие на Пловдивския университет.

Как се справят с кариерното ориентиране на ученици с множество увреждания разказа директорът на Центъра за специална образователна подкрепа в Пловдив Веселка Лакиш. Те обучават децата в три професии, като наблягат на пракическите занимания – “Готвач”, “Озеленяване и цветарство”, “Дърводелство”. Учителите и психолозите са разработили електронни ресурси за преодоляване на трудностите от онлайн обучението, както и работни листове за ранно кариерно ориентиране.

„Насочването на учениците със СОП е една от отговорностите на РЦПППО, но комисиите често се сблъскват с проблема, че заболяването на ученика, според нормативната база, го праща в професионална паралелка, а родителите искат профилирана, или обратно. Необходима е промяна, така че единствените ограничения да са свързани със спецификата на заболяването, а не с административни рамки“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова, която присъства на конференцията. Председателят на парламентарната комисия по образование Ирена Анастасова пое ангажимент да подкрепи нужните законодателни промени за професионалното и приобщаващото образование.

Във финалната дискусия, на която се включиха председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, Камелия Шарапова – главен експерт в МОН, депутатът Росен Костурков от комисията по образование в НС и председателят на Съвета по туризъм под тепетата Любозар Фратев, бе взето решение за формиране на работна група, която да излезе с конкретни предложения за промени.

„Аз ще отстоявам написаното в този документ да се случи. Трябва да покажем тези деца на обществото и да им дадем самочувствието, че могат да се справят. Нужно е да се направи пълен преглед на това къде и как се обучават“, каза Такева.

На финала на конференцията бяха наградени победителите в конкурса за дидактични материали „Помогни ми да се справя сам“. „Хайде на пазар“ на Надя Войнакова от ОбУ „Йордан Йовков“ бе класиран на трето място, „Малък градинар“ на ДГ „Надежда“ в село Брестник зае второто, а първи стана „Рецептурник“-ът на СУ „Ангел Каралийчев“ в Стара Загора. Двете поощрителни награди са за Ани Василева от ДГ „Таня Савичева“ за разработката „Вече съм голям, мога да сглобявам“ и за старши учителя от РЦПППО Теменужка Стоянова.