Мажоретки, зумба, право хоро и “Едерлези” представиха децата от Борец, Граф Игнатиево и Дълго поле

 

DSCF5205

Нито един отпаднал ученик за последните две години. Това е резултатът от проекта “Всеки ученик може да бъде отличник”, по който работят училищата в Борец, Граф Игнатиево и Дълго поле. Преобладаващият брой деца там са от етническите малцинства. Какво са научили децата в групите по интереси през този период стана ясно на атрактивно представление в читалището на Граф Игнатиево, което се пукаше по шевовете от развълнувани родители, дошли да видят малчуганите, качени на сцената. Баби и майки от етноса не се сдържаха и ревнаха, когато ентусиазираните ромчета от Дълго поле, облечени в елегантни синьо-бели униформи, играха мажоретен танц, а след това по-големите танцуваха зумба. Музикална интерпретация на “Едерлези” раздвижи духовете в залата, а децата от Борец показаха, че еднакво добре играят на ромска музика и право хоро.

Трите училища са партньори по програма за ранното отпадане от училище на Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. Навсякъде са проведени интерактивни тренинги с родители и деца от 1 и 4 клас, при които семействата и учениците работели заедно върху поставени казуси. Между 70 и 90 на сто от родителите присъстваха, доволна е директорката на ОУ “Граф Игнатиево” Даниела Петкова. В Дълго поле направили Празник на ромската култура, където учениците представили традиционни ромски песни, танци и драматизации на приказки. Училището в Графа е домакинствало Празник на ученията и сръчностите, където и трите школа участвали в секции по кулинарство, колоездене с препятствия, фризьорство, скейтборд, пускане на хвърчила и приложни изкуства. В Борец се провеждат часове по фолклор на етносите, в които се изучават традициите, историята, песенното и танцовото изкуство.

Изключително успешно се оказало формирането на Училищни парламенти, които истински вдъхновили децата да участват активно в живота на училището и сами да инициират кампании, като почистване на зелени площи и кръгли маси.

В края на април предстои пленер на тема “Всеки ученик може да бъде отличник”.