Елин Пелин е представен с „Гераците”, а не с емблематични разкази, които са по-близо до светогледа на учениците, коментират пловдивски преподаватели

Подборът на творбите, които ще се изучават по новата програма в 10 клас, не е направен по най-сполучливия и убедителен начин. Това коментираха пловдивски преподаватели по български език и литература по повод оповестената преди дни от МОН програма, в която са заложени само български автори с техни емблематични текстове от периодите след Освобождението до Първата световна, между двете световни войни и след Втората. Сред тях са Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов. Произведенията, които ще се учат, са “Левски” от “Епопея на забравените” – Вазов, три глави от “Под игото” – “Гост”, “Новата молитва на Марка” и “Пиянството на един народ”, “Бай Ганьо” на Алеко Константинов, “Арменци”, “Две хубави очи” и “В часа на синята мъгла” на Пейо Яворов, “Гераците” на Елин Пелин, както и “Да се завърнеш…” на Димчо Дебелянов. По литература десетокласниците ще изучават още и “Септември” на Гео Милев, “Зимни вечери” на Христо Смирненски, “Повест” на Атанас Далчев, “Индже” и “Албена” на Йордан Йовков, “Писмо” на Никола Вапцаров, “Дърво без корен” на Николай Хайтов и “Нежната спирала” на Йордан Радичков.

Включени са и две глави от романа “Тютюн” от Димитър Димов – 1 и 16 от първа част. Добавена е и творбата “Cis moll” на Пенчо Славейков.

В учебната програма не е включена нито една българска поетеса, изненадани са пловдивски преподаватели. И припомнят, че в предишната програма в 8 клас се разглеждали творби на Елисавета Багряна и Блага Димитрова.

Надяваме се, че тези автори ще бъдат включени в по-разширения вариант в следващата степен. Трябваше да бъде предварително ясна концепцията за учебните програми и за авторите и произведенията, заложени в учебните програми за другите класове, коментират още училищните специалисти по литература.

За сравнение Вазов е представен само с две произведения – одата „Левски” и романът „Под игото”, а в учебната програма за 7 клас са включени 4 произведения, което създавала доста ограничена представа на гимназистите за него.

При Пенчо Славейков изборът на „Cis moll” бил съобразен със заложеното в програмата изискване учениците да се запознаят с проявленията на естетическия индивидуализъм, но това произведение било по-трудно за интерпретация от други творби на поета, смятат преподавателите.

По тяхно мнение не е удачно Елин Пелин да бъде представен с повестта „Гераците”, вместо с емблематичните си разкази, които са по-близо до светогледа на учениците и по-лесно се възприемат и анализират от тях. От съвременната литература е отпаднал Емилиян Станев, чиято повест „Крадецът на праскови” преди това се изучаваше в 8 клас.